Última hora

El TSJC obliga a Interior a recol·locar un mosso amb una incapacitat total

elpunt

La sentència, pionera, podria beneficiar almenys cinquanta agents més del cos

8/03/09 Adrià Gala

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga el Departament d’Interior a recol·locar en segona activitat un agent dels Mossos d’Esquadra que el 2003 va tenir un accident que li va provocar una incapacitat total en acte de servei i a qui el departament va rebutjar destinar-lo a altres unitats del cos. La sentència, dictada el febrer passat, podria crear un precedent, ja que actualment hi ha registrades més de mig centenar de denúncies de mossos contra Interior per haver-los negat la segona activitat.

Membres de l'Associació per la Integració laboral dels Mossos amb discapacitat

Membres de l’Associació per la Integració laboral dels Mossos amb discapacitat

En la sentència, la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a un agent dels Mossos d’Esquadra que el novembre del 2003 va tenir un accident laboral en acte de servei que el va deixar en situació d’incapacitat total, i a qui el Departament d’Interior va rebutjar la petició per ser destinat a altres unitats del cos que s’adaptessin al seu grau de minusvalidesa. La resolució del TSJC confirma la sentència que ja va dictar el setembre del 2006 el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona, que va estimar parcialment un recurs d’aquest mosso en el qual denunciava el director general de Seguretat Ciutadana, Jordi Samsó, que l’any 2005 va desestimar una petició de l’agent en què demanava passar a una situació administrativa de segona activitat.

El Departament d’Interior va decidir llavors elevar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al·legant «incompatibilitat» entre la situació d’incapacitat permanent total i la realització per part del mosso d’una segona activitat, a la qual Interior assegurava que li faltava «desenvolupament reglamentari». A més, afirmava que una minusvalidesa total també podria ser un supòsit de jubilació i que hi havia una «falta de fermesa» en la resolució d’incapacitat de l’agent. El TSJC, però, recorda que el 2004 l’Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) va declarar l’agent en situació d’incapacitat total per a la seva «professió habitual» però que com a funcionari del cos policial, podia acollir-se a la llei 10/1994, que dóna la possibilitat als agents de Mossos d’Esquadra a prestar serveis complementaris de segona activitat dins del mateix cos o en altres cossos de la Generalitat que siguin adequats «als seus nivells o coneixements». El Tribunal considera que la falta de desenvolupament reglamentari de la llei –de fet, el decret que regula la segona activitat no ha estat aprovat pel govern català fins al desembre passat– no havia de ser obstacle perquè l’agent fos «reconegut» en situació de segona activitat i per això condemna l’administració a recol·locar l’agent en una unitat adequada a la seva situació i a pagar els costos de tot el procés.

La sentència del TSJC és pionera i pot obrir un precedent en la regulació de la segona activitat, ja que actualment hi ha més de mig centenar de denúncies per part de mossos a les quals el departament va negar la segona destinació perquè tenia una invalidesa total. Els últims casos es van produir a finals de l’any passat, coincidint amb l’aprovació del decret de segona activitat, que exclou explícitament de la segona activitat els agents que tinguin la incapacitat total.


.

About AILMED (444 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: