Última hora

El cos ple de plom

L’agent Ferran L., que va rebre l’impacte de 53 perdigons, lidera la lluita per les armilles

L’agent Ferran L., que va rebre l’impacte de 53 perdigons, lidera la lluita per les armilles

28-10-11- A. B. BARCELONA .- Una peça més del seu vestuari. «Igual que em poso la camisa o els pantalons, em poso l’armilla interior», explica Ferran L., mosso des de fa 16 anys i patruller de la comissaria de l’Eixample. El Ferran ha pagat de la seva butxaca els més de 600 euros que costa l’armilla, que ell considera bàsica per a la seva seguretat. Senzillament, no vol córre el risc que el que li va passar la nit del 25 de febrer del 2010 li torni a passar.

Ell i el seu company de patrulla van respondre a un avís per molèsties veïnals en un pis de l’Eixample on hi havia un prostíbul de dones xineses. A l’arribar al lloc, van descobrir que es tractava d’un atracament. Al fons del passadís, van veure fugir els lladres. Els van perseguir i van sortir a un pati posterior. Els van veure córrer per les terrasses. El Ferran va intentar tallar-los la fugida saltant la tanca amb un edifici veí. Quan havia aconseguit pujar mig cos va sentir un tret. Va baixar de la tanca i va recular . Llavors es va adonar que li havien disparat. Al marge de la sang, tenia els músculs dels braços crispats. Tant, que ni podia agafar la pistola. Va seure a terra de manera que podia veure si els atracadors tornaven. Al seu costat va seure el seu company, amb la cara plena de sang. «Vaig sentir que estàvem indefensos. Que en qualsevol moment podien venir i rematar-nos», recorda.

Per sort, no van tornar. «Ens van disparar per poder fugir», explica el Ferran. A l’hospital de Sant Pau, els metges van veure que havia rebut 53 impactes de perdigons, i alguns van quedar allotjats en òrgans vitals. Encara avui, el Ferran té dos perdigons al cor, dos al ronyó, un al fetge, tres al pulmó, un a la melsa i un altre a l’intestí.

Dues setmanes després de l’incident, quan encara estava molt feble, va començar una campanya perquè la conselleria dotés d’armilles interiors els agents. Una a una, va visitar totes les comissaries de Barcelona. «A mi no m’interessa la política. Jo el que vull és que els mossos tinguin aquestes armilles. Amb una hauria aturat 47 dels 53 perdigons que vaig rebre, més del 88%», diu, i assenyala la medalla que porta al pit, concedida per aquella acció: «La porto amb molt orgull. Però el verdader reconeixement arribarà el dia en què es reparteixin les armilles».

A judici

Després de més d’un any de baixa, fa sis mesos que va tornar a treballar, tot i que encara té seqüeles. A part del plom que segueix al seu cos, pateix una inusual quantitat de trencaments de fibres musculars. Ara els fets d’aquella nit han arribat a judici, ja que els agressors van ser detinguts. Els dos mossos ferits, representats per l’Associació per la Integració Laboral de Mossos amb Discapacitat, han demanat que Interior, al no haver-los dotat d’armilles, assumeixi els 1,45 milions d’euros que l’acusació reclama com a indemnització si, com es preveu, els agressors es declaren insolvents.

Tot i que hauria pogut optar per un lloc administratiu, va tornar al carrer. «Fa 16 anys que sóc policia. És el que m’agrada fer», explica, i recorda que la primera nit ja es va veure embrancat en un incident armat. «Vaig haver de detenir un tio que anava ensenyant una pistola en una discoteca. Tornar a enfrontar-me amb una arma va ser una prova de foc. La vaig superar». Ara, cada dia es posa l’armilla i veu com el seu exemple s’estén: «Hi ha torns en què el 90% dels patrullers se n’han comprat una».

Cicatrius. El tors de Ferran L., marcat pels perdigons. (EL PERIÓDICO)

About AILMED (444 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: