Última hora

Sentència de la impugnació de la proposta d’Acord firmada el 22-4-2008

Recentment se’ns ha notificat la Sentència 1143/2011 per part de la Secció 4ª del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació al recurs contenciós administratiu que va interposar la nostra associació.

Amb aquest recurs preteníem que es declarés nul de ple dret l’Acord firmat el 22-4-2008 entre l’Administració i els sindicats representatius de Cos de Mossos d’Esquadra, sobre regulació de segona activitat i integració laboral de personal amb incapacitats permanents. És important al respecte recordar la interlocutòria que es va dictar en la que s’admet la legitimitat de l’Associació per a impugnar la proposta d’acord. El recurs és va presentar per un sol motiu, ja que enteníem que no s’havia publicat en el DOGC i això vulnerava el procediment establert.

Us anticipem que el nostre recurs queda desestimat, tanmateix la sentència ens deixa clars alguns punts cabdals que aquesta associació sempre ha vingut defensant.

La proposta d’acord de segona activitat: “[…]el acto impugnado era una simple Propuesta de Acuerdo, es decir, tenía por objeto fijar las bases o criterios sobre los que había de basarse el posterior Reglamento que regularía la segunda actividad y la integración laboral para el personal en situación de incapacidad permanente[…]”.

També diu: “Por ello, y determinada su auténtica naturaleza jurídica así como su eficacia en la gestación posterior de dicha Disposición General, que podía, incluso apartarse de esa Propuesta de Acuerdo si a lo largo de la elaboración ello aparecía como necesario o conveniente por decisión de las partes intervinientes legalmente adoptada […]”.

Continua: “[…]no se trataba de un Acuerdo que, una vez aprobado por el Gobierno y publicado en el periódico oficial, ya fuere a ser ejecutivo por sí, sino que era simplemente una Propuesta de Acuerdo a tener en cuenta para la elaboración del posterior Reglamento – único que tendría eficacia ejecutiva, y no el simple cuerdo, o, menos aún, Propuesta de Acuerdo- […]”.

De tot plegat podem extreure que, malgrat l’Administració fins i tot va arribar a utilitzar aquest Acord per denegar el passi a segona activitat a companys discapacitats, només era “paper mullat”, simplement un document “orientatiu” sobre criteris per elaborar el posterior Decret de segona activitat, un paper que va servir per satisfer les presses que els senyors Saura i Delort tenien per anunciar alguna cosa el Dia de les Esquadres d’aquell any.

No tota sentència desestimada crea un perjudici, en aquest cas és clarificadora, i ens diu quina naturalesa jurídica pot tenir una proposta d’acord. És molt important destacar quan s’indica que el decret de segona activitat és podria apartar de la proposta d’acord i és per tal motiu perquè dues qüestions de vital importància recollides en la proposta d’acord no estan regulades pel decret de segona activitat que s’aparta de la proposta i és l’únic text que tindria eficàcia executiva.

La conseqüència és que concretament no es contempla en el decret de segona activitat l’aplicació de que mossos de més 50 anys d’edat o amb 25 anys de servei no facin nits, per tant no es pot aplicar. Tampoc es va contemplar en el decret la integració laboral de discapacitats amb incapacitats permanents absolutes i les grans invalideses malgrat era un criteri de l’Acord, en conseqüència aquest tipus de discapacitats queden finalment excloses i discriminades. Ara depèn de la bona voluntat del Departament.

Anuncis
About AILMED (445 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: