Millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal
A l’abril us vam informar sobre la suspensió de les millores econòmiques directes destinades a completar la prestació per incapacitat temporal per contingències comunes, inclosa en la Llei 5/2012, del 20 de març. Vam fer una mica d’història i vam exposar les nostres opinions.
Ara podeu esborrar el que es va dir, doncs entra en vigor el 15 d’octubre el Decret Llei 2/2012, de 25 de setembre, sobre millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes.
Així els complements de la prestació econòmica d’incapacitat temporal seran els següents:
“a) En la situació d’incapacitat temporal derivada de contingències comunes: del primer fins al tercer dia, ambdós inclosos, el cinquanta per cent de les retribucions fixes i periòdiques que es percebien el mes anterior a aquell en què va tenir lloc la incapacitat; des del dia quart fins al vintè, ambdós inclosos, un complement que, sumat a la prestació econòmica reconeguda per la Seguretat Social, sigui equivalent al setanta-cinc per cent de les retribucions fixes i periòdiques que es percebien el mes anterior a aquell en què va tenir lloc la incapacitat; a partir del dia vint-i-unè, inclusivament, fins al cent per cent de les retribucions fixes i periòdiques que es percebien el mes anterior a aquell en què va tenir lloc la incapacitat.
”Les empleades públiques embarassades i les víctimes de violència de gènere en situació d’incapacitat temporal percebran, des del primer dia, un complement de la prestació econòmica de la Seguretat Social, fins al cent per cent de les retribucions fixes i periòdiques que es percebien el mes anterior a aquell en què va tenir lloc la incapacitat.
”b) En la situació d’incapacitat temporal derivada de contingències professionals, la prestació reconeguda per la Seguretat Social es complementarà, durant tot el període de durada d’aquesta incapacitat, fins al cent per cent de les retribucions fixes i periòdiques que es percebien el mes anterior a aquell en què va tenir lloc la incapacitat.
”Les referències a dies que es fan en aquest apartat s’entenen fetes a dies naturals.”
Respecte a la prestació econòmica reconeguda per la Seguretat Social en la situació d’incapacitat temporal derivada de contingències comunes, s’ha de tenir en compte la base reguladora, que surt de dividir la base de cotització per contingències comuns del mes anterior pel nombre de dies a que dita cotització es refereixi, a que se li aplica un percentatge. Al resultat la Generalitat li sumarà un complement. Quant a contingències professionals el càlcul de la base reguladora és diferent i la Generalitat complementarà fins al cent per cent.
Amb tot, aconsellem que en cas d’alguna malaltia en la feina sempre anar a la mútua. Una grip, un constipat desprès de, per exemple, regular el trànsit sota la pluja, l’insomni, problemes de salut relacionats amb l’estrès, etc. En resum anar de bona fe a la mútua amb qualsevol cosa que de debò estigui relacionada amb la feina.
Si la mútua rebutja que patiu una contingència professional aneu a l’ICS al vostre metge de capçalera i expliqueu què ha passat, lògicament us donaran la baixa per malaltia comuna i llavors s’ha de demanar al metge un canvi de contingència, és a dir, que se’t derivi a la mútua.
En cas de que no es faci s’haurà d’instar directament a traves de l’INSS amb el corresponent escrit. Si la mútua respon i accepta que és professional ho haurem de comunicar a l’administració perquè pagui fins el 100% de la baixa.
En cas que la mútua no accepti que és professional haurem de fer una reclamació prèvia a l’INSS i desprès si l’INSS denega amb resolució per informe de la mútua haurem d’acudir als jutjats del social. Per si de cas sempre guardeu tots els papers i qualsevol dubte que tingueu aquí estem.
Sobre el catàleg de contingències professionals ens hem de remetre a la normativa de la Seguretat Social, dubtem que hores d’ara que el Govern central estigui per modificar aquesta normativa en relació a les malalties professionals que pot tenir un cos policial però, com ja us vam dir en un altre post, estaria bé tenir un estudi seriós sobre problemes de salut al nostre cos.
Deixa un comentari