Última hora

Com actuar en cas de patir un accident de trànsit treballant com a mosso d’esquadra

Al rebre bastants preguntes de com actuar en cas de patir un accident de trànsit treballant com a mosso d’esquadra, hem decidit engegar un seguit de fitxes per tal de facilitar i resoldre dubtes sobre què s’ha de fer en aquestes situacions, sobretot en relació a les lesions que es puguin produir en cas d’accident. Són situacions que poden tenir formats molt diversos que anireu trobant en cada una de les fitxes que publicarem.

Primer de tot volem dir que en tot accident amb lesions els atestats que confeccionen el cos de mossos d’esquadra o les policies locals s’envien al jutjat penal corresponent del lloc de l’accident, el part mèdic o hospitalari també s’envia al jutjat corresponent. Tenim partits judicials que són Jutjats de primera Instancia i Instrucció i en altres solament Instrucció.

Hem de recollir el màxim de dades i fer fotos del accident i de les lesions, si no podeu intenteu que sigui un company o un familiar amb càmeres, que quedi gravat el dia i l’hora.

Com actuar en cas d’accident sense contrari

Els accidents de trànsit amb lesions estan regulats en el Codi Penal, Llei orgànica 10/1995 de 26 de novembre, concretament en el seu article 621 de faltes contra les persones. És important saber que aquests són perseguibles per la prèvia denuncia del perjudicat, quedant clar que segons l’article 131.2 del mateix codi es dóna un termini de 6 mesos des que es va produir l’accident per a denunciar i que la denúncia la pot posar directament el perjudicat o el seu representant.

No sempre és un procediment de faltes, sinó que també por ser per un delicte de l’article 142 del codi penal al tractar-se d’una mort per imprudència greu si s’utilitza un vehicle a motor i es causa la mort d’un altre serà castigat com reu d’homicidi imprudent, si aquesta imprudència és lleu serà una falta de l’article 621.2.

En cas de delicte la prescripció seria de 5 anys, però considerem que malgrat aquest ample termini és millor posar la denúncia tal com hem indicat, per si el jutjat finalment ho passa a faltes.

En relació a les lesions són les que es causin per imprudència greu, article 621.1, en relació a les lesions regulades en  l’article 147.2 del mateix codi.

Si no poseu la denuncia i prescriu, l’acció per demanar les corresponents indemnitzacions les hauríeu de reclamar per la via civil, però considerem que és millor i més ràpid reclamar la responsabilitat civil en el mateix procediment penal, en el que es pot arribar a un acord, si no s’arriba es faria la vista oral i el jutge decidiria la pena i l’import de les indemnitzacions dels perjudicats.

Per tant, recordeu sempre posar la denúncia, això sí, tingueu en compte que no es pot tancar la negociació ni fer el judici fins que tots entreguin l’alta mèdica o amb el reconeixement d’una incapacitat permanent de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), per tal de poder fer una valoració del quantum a indemnitzar.

Penseu que en cas d’accident de trànsit tenim una companyia asseguradora que és responsable civil directa de les lesions fins el límit establert. També està regulat en el Codi penal, es pot reclamar la responsabilitat civil en aquest procediment o en la via civil contra la companyia asseguradora del contrari o a la del vehicle oficial.

Com actuar en cas d’accident amb contrari

També convé saber que les pòlisses d’assegurances dels vehicles, a part de l’esmentada responsabilitat per les lesions, tenen la lliure elecció de lletrat per la defensa del vostres interessos fins a un màxim establert, aquest aspecte està regulat en la Llei 50/1980 de 8 d’octubre, de  contractes de d’assegurances, concretament en el seu article 76 d. Això vol dir que la minuta del teu advocat serà abonada per la companyia del teu vehicle o per l’assegurança del altre vehicle en el cas que tinguem contrari. Recordeu que les companyies posen un límit.

EN VISTA D’AIXÒ, ACONSELLEM QUE DESIGNEU SEMPRE UN ADVOCAT PRIVAT PER TAL QUE DEFENSI EL VOSTRES DRETS I LA INDEMNITZACIÓ PER LES LESIONS  O ALTRES QÜESTIONS QUE PUGUIN SORGIR COM A CONSEQÜÈNCIA DE L’ACCIDENT DE TRÀNSIT.

És important que sabeu que els barems de les indemnitzacions d’accidents de trànsit estan regulats i el Ministeri d’Economia publica cada any una actualització  de les quantitats que s’utilitzen per calcular-les. Per exemple, la de l’any 2012 està publicada en el BOE de 6 de febrer de 2012  núm. 31 i és una Resolució de la Direcció General d’Assegurances. Tingueu present que el barem que heu d’utilitzar és el de l’any de l’accident, desprès ja es faran les actualitzacions corresponents.

En cada una de les fitxes que us anirem aportant sobre aquests temes farem una petita explicació del que nosaltres considerem el més adient i important. Esperem que siguin d’utilitat per a tots vosaltres donat el volum de dubtes que ens heu fet arribar. Quan acabem amb les fitxes dels accidents iniciarem unes altres en relació a les agressions.

About AILMED (540 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: