Última hora

El Govern espanyol dinamita el dret fonamental dels ciutadans a l’accés a la justícia

El Govern espanyol dinamita el dret fonamental dels ciutadans a l’accés a la justícia i a la tutela judicial efectiva amb la seva Llei de Taxes Judicials. El dia 21 de novembre es va publicar en el BOE, després d’una tramitació d’urgència de dubtosa justificació i sense acceptar-se esmenes, la polèmica Llei de taxes judicials, que imposa el pagament de quantioses taxes als ordres jurisdiccionals civils, contenciós administratiu i social.

El govern espanyol dinamita el dret a l’accés a la justícia. Aquesta és la frase que creiem que millor resumeix el que acaba d’ocórrer amb la nova Llei de Taxes Judicials que, des d’aquest dijous, està en vigor després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

L’accés a la justícia es pot limitar de diferents formes, una és amb un règim dictatorial, la qual cosa ja es dona per sabuda, però ara també resulta que règims democràtics, utilitzen la pròpia democràcia en contra dels drets del ciutadans a tenir accés a la justícia, aplicant traves i posant impediments. Quin és el millor sistema per impedir aquest accés? Doncs utilitzant un “impost revolucionari” en forma de taxes, perquè per accedir a la justícia ara has de pagar i això sí que impedeix l’accés, dinamitant el dret fonamental dels ciutadans.

Des de la nostra associació creiem que si un servei públic ha de ser gratuït és precisament el de la justícia, ja que constitueix l’últim garant d’empara dels drets dels ciutadans davant la limitació de drets, situacions d’arbitrarietat i abús de les administracions.

Convertir un servei gratuït en un servei subjecte a contraprestació econòmica altera el contingut del dret a la tutela judicial efectiva i la justícia universal, a més de convertir en “paper mullat” els drets dels treballadors, dels funcionaris, dels consumidors o de qualsevol ciutadà davant les administracions públiques.

Un altre aspecte a ressaltar de la nova Llei és que DISCRIMINA ALS FUNCIONARIS, ELIMINANT LA POSSIBILITAT DE COMPARÈIXER PER SÍ MATEIX EN DEFENSA DELS SEUS DRETS LABORALS, establint l’obligació d’acudir amb advocat/procurador, i, per tant, assumint el seu cost, MENTRE QUE LA RESTA DE TREBALLADORS SÍ QUE PODEN PERSONAR-SE SENSE AQUESTA REPRESENTACIÓ LEGAL. En aquest sentit també discrimina en matèria d’exempcions de la taxa, ja que el personal funcionari està exempt només del pagament de la taxa en la primera instància, havent d’abonar el cent per cent quan recorre a la segona instància o en cassació, sent la quantia de la taxa sensiblement superior per als funcionaris.

Posar una taxa per a l’accés a la justícia i impedir que els funcionaris tinguin a nivell processal el mateixos drets que un altre treballador creiem que és una mofa i un atac als drets fonamentals constitucionals fet amb nocturnitat i traïdoria. Tot plegat és el pitjor que li pot passar a una democràcia: deixar al ciutadà en la màxima indefensió. És un retorn al passat per tornar a considerar el poble com a súbdits en comptes de ciutadans.  Sense justícia no hi ha drets.

És inaudit, no tenim paraules. Només tenim una resposta: DEMANEM LA DIMISSIÓ DEL SR. GALLARDÓN AMB CARÀCTER D’URGÈNCIA.

About AILMED (590 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: