Última hora

Mossos (dis)capacitats, però Mossos

Els protagonistes

diari de girona

Una associació vetlla perquè Interior mantingui el sou als agents amb minusvalidesa

L’Associació per la Integració Laboral de Mossos d’Esquadra amb Discapacitat lluita des de fa anys perquè els agents amb alguna minusvalidesa puguin tornar a treballar dins del cos. I a més, reclamen que un cop són a dins puguin seguir mantenint el sou que tenien abans. Una agent que havia treballat a la Regió Policial de Girona relata el seu calvari des que li van declarar la incapacitat total i com això ha provocat que la seva vida s’hagi trasbalsat del tot.

E.BATLLE | GIRONA

Una agent dels Mossos d’Esquadra que estava complint el seu somni, el de treballar en aquest cos de policia a la Regió Policial de Girona, va veure estroncada la seva carrera l’any 2005. Se li va diagnosticar un estrès post-traumàtic i al cap de tres anys, el 27 de juny de 2008, l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va declarar la seva incapacitat permanent total per seguir fent la seva professió habitual. A partir d’aquí, relata que es va «quedar fora del cos, cosa que volia dir quedar-me amb un pensioneta que suposava que el meu nivell d’ingressos descendia fins a un 50%».

Mentre ella estava «sota medicació, tancada a casa i sense cap accés a res ni contacte amb l’exterior», la Generalitat publicava el desembre de 2008 un decret en què es regula la situació de segona activitat. En concret, la disposició transitòria segona del Decret estableix que els membres del cos dels Mossos d’Esquadra que en el moment de l’entrada en vigor de la regulació es trobin en situació d’incapacitat permanent total disposaran d’un termini d’un any des de l’entrada en vigor del Decret per dir si volen ocupar un lloc de suport, és a dir, es volen reincorporar en una altra tasca a les comissaries, no policial, sinó administrativa.

Aquest termini, en el cas de l’agent, va començar des del moment que va entrar en vigor el decret, el 20 de desembre del 2008, i va acabar el 19 de desembre del 2009. Ella, com explica, no es trobava en condicions de tenir «cap contacte amb l’exterior perquè no sortia de casa per res i, per tant, no tenia cap manera de saber de l’existència d’aquest Decret que em permetia aquesta possibilitat». I lamenta que des de la Generalitat «mai vaig rebre cap notificació que jo tenia aquest dret i que havia sortit el decret que em donava un dret que crec que s’hauria d’haver notificat d’ofici».

A més, es dóna el cas que es va assabentar del Decret en unes circumstàncies particulars: després de patir un accident de trànsit. El febrer del 2010, dos mesos després que s’acabés el termini, té el sinistre viari i quan uns agents dels Mossos la van a veure per fer l’atestat i veure com està, li van dir de l’existència del Decret i ella, afirma, es va quedar tota sorpresa. Davant d’això, va decidir escriure dues cartes, una al conseller d’Interior i l’altra al director general de Policia.

La resposta que va obtenir, però, no li va agradar gens i assegura que va ser una carta «de la subdirectora de Recursos Humans dient que sí hi havia un termini i que era aquell i que si no vaig demanar- ho, que m’aguanti; i per altra banda, em deia que el termini era el termini i que si jo ja no tenia dret a res perquè des que em va incapacitar la Seguretat Social, la meva relació amb el cos de Mossos d’Esquadra quedava extingida, ja no era mossa i, per tant, no els podria reclamar res».

Davant la negativa de la Generalitat, l’agent va interposar una demanda contra el conseller d’Interior el 12 de juliol de 2011 i ja amb el suport de l’Associació per la Integració Laboral dels Mossos d’Esquadra amb Discapacitats (Ail-Med), que té com a objectiu vetllar perquè es puguin reincorporar els agents amb discapacitats i que mantinguin, entre altres, el sou que tenien.

judici

«Amb feines mal pagades»

Si no fos prou el calvari que va viure, ella va celebrar la primera vista fa dos anys, el març de 2012 al jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona. Mentre esperava el dia de la vista, a més, va rebre una carta «aquesta vegada sí, en què m’incoaven d’ofici la jubilació forçosa». Ara, després de més de dos anys, l’afectada encara no té sentència perquè el nou jutge d’aquest jutjat ha decidit que cal repetir-ho. Fa 15 dies es va repetir i el 27 de maig van entrar les conclusions finals i espera sentència.

Tota la dilació en el temps ha provocat que l’afectada hagi passat perquè els «ingressos gairebé s’han reduït a la pensió que rebo perquè les feines que he anat trobant són mal pagades, intermitents, en negre i per tant, no he pogut cotitzar res».

Enmig de tot això, està sota tractament psiquiàtric per depressió i la casa que tenia a la zona de Palamós s’ha quedat en un no res. Els la van embargar i ara viuen a Barcelona amb la seva família.

L’advocada Núria Angulo representa l’agent i destaca que «la posició de l’administració és molt hipòcrita en aquest sentit perquè per una part si que promulguen la igualtat, la no discriminació però després, quan els toca a ells fer-ho tot esgotar tots els mitjans per reincorporar algú, després no ho fan». I recorda també que en el cas dels Bombers sí que hi ha regulada la segona activitat adaptada.

«Som mossos»

Des de l’Associació per la Integració Laboral dels Mossos d’Esquadra amb Discapacitats (Ail-Med) el seu president Àngel Gómez-Quintero que també es mosso, discapacitat i advocat, recorda que el decret que es va aprovar comptava amb informes contraris. I que en l’últim Consell de Policia del 7 de maig del 2014 fins i tot els sindicats del cos de Mossos van reclamar, com asseguren en un comunicat que si la Generalitat canvia el decret de segona activitat, que «sigui igual que el que actualment tenen els bombers».

El president d’Ail-Med destaca que en l’actual decret als Mossos que són discapacitats i poden arribar a retornar al cos se’ns donen unes places «molts concretes per un tipus de discapacitat i és com si diguessin: aquestes places només les poden tenir gent de color». Els mossos amb discapacitat solen entrar al cos administratiu i, com critica Gomez-Quintero, «no es té en compte l’experiència que tenim ni res».

En l’actualitat l’associació lluita perquè aquests agents puguin reincorporar-se i, si ho fan, en condicions. I assegura que el departament d’Interior retalla les retribucions de mossos amb discapacitat en un 55% perquè, com diuen des de l’associació, aquest tant per cent és la pensió d’invalidesa de la Seguretat Social que perceben. El que volen és que no se’ls retalli el sou que tenien abans en funció de la pensió sinó tenir el mateix d’abans de ser declarats discapacitats.

Amb aquesta retallada de sou, diu el president de l’entitat, la Direcció General de Policia «ha traspassat les línies vermelles» i per això, aquest mes preveuen presentar una denúncia penal per prevaricació contra el responsable de la Direcció General de Policia, de la qual fins aquesta setmana n’era el director Manel Prat.

D-DIARI DE GIRONA 08 JUN - GENERAL - Diari de Girona - pag 10__

About AILMED (558 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

1 Comment on Mossos (dis)capacitats, però Mossos

  1. Despres de 25 anys al cos, voluntari en el seu dia a molts serveis inclos motins a presons, voluntari a ajudar en moments dificils…., i despres de patir un accident greu de transit amb vehicle oficial la primera nit de servei dels Mossos a Vic, que amb els anys ha derivat en unes sequeles fisiques i psiquiques que no he pogut demostrar que fossin pel accident, ja que casualment el meu expedient d’ ingres a urgencies del Hospital de Vic ha desaparegut, ara, incapacitat total per la professio i una pensio del 50 per cent i ADEU

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: