Última hora

Modificació de la llei de mossos presentada al Parlament: Discriminació i expulsió del cos de persones per raó de discapacitat

informe cermi

El CERMI, com a organisme oficial de seguiment a Espanya de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, veu discriminació per motiu de discapacitat per part del Departament d’Interior

El Departament d’Interior continua la seva lamentable política de discriminació de persones amb discapacitat en el cos de mossos d’esquadra. Si amb totes les actuacions que han dut a terme emparant-se en un decret de segona activitat absolutament menyspreable no tenien suficient, i que els ha valgut acabar en la via penal, ara volen consolidar legalment la discriminació introduint un article 64 bis a la llei de mossos d’esquadra per expulsar del cos i baixar retribucions a certs graus de discapacitat.

Tal com s’explica a la memòria d’avaluació de l’impacte de la modificació de la llei, inclosa en les motivacions jurídiques presentades al Parlament de Catalunya, l’objectiu pel Departament d’interior és: estalviar de moment mig milió d’euros amb persones amb discapacitat, i així, els que haurien de ser els garants i defensors d’aquestes persones, donaran un patètic exemple a la societat de com el principi d’igualtat i no discriminació no significa res per a ells.

El CERMI ens ha donat ple suport i, parlant d’una clara discriminació per raó de discapacitat, ha realitzat un informe demolidor contra la modificació de la llei de mossos que es pretén en l’Avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres i administratives per a l’any 2015 presentat al Parlament de Catalunya. Aquest informe juntament amb altres informes en el mateix sentit de la nostra associació s’han fet arribar al Parlament de Catalunya a tots els partits polítics. Aquí els teniu tots:

Cermi i ailmed i Proposta de llei

El CERMI articula i vertebra al moviment social de la discapacitat a tota Espanya i és interlocutor i referent del sector. Destaca la seva participació activa, representant a Espanya, en el Fòrum Europeu de Persones amb Discapacitat, així com la seva labor en el si del Consell d’Europa i de l’activitat de l’ONU, tenint designada oficialment la funció com a organisme independent de seguiment per promoure, protegir i supervisar a Espanya la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Algunes conclusions incloses a l’informe del CERMI

L’Avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres i administratives per a l’any 2015 presentat al Parlament de Catalunya, presenta una modificació de la Llei de Mossos d’Esquadra que denega per motiu de discapacitat la possibilitat de passar a segona activitat a mossos als que se’ls declari en situació d’incapacitat permanent total, ja que per a ells s’estableix el passi a llocs no policials.

Aquesta proposta normativa, també modifica els drets retributius dels mossos que passin a activitats no policials. Per a això preveu que conservin les retribucions bàsiques corresponents a la seva categoria en el cos de mossos i les de caràcter personal, tanmateix, les retribucions complementàries del lloc de treball no policial seran les que aprovi el Govern a l’efecte. Per contra, als mossos que passen a segona activitat se’ls reconeixen les retribucions corresponents a la seva categoria i les de caràcter personal que també tinguessin reconegudes, més les complementàries del lloc que exerceixin, i en cas que la seva retribució final fos menor se’ls reconeix el dret a un complement que iguali les retribucions originals (art. 62.1).

Aquesta modificació normativa preveu restringir el dret a la valoració pel passi a segona activitat als mossos que tinguin declarada una situació d’incapacitat permanent total, a través de la seva exclusió directa. La proposta inclosa al projecte de llei ve a consolidar el que estableix el Decret 246/2008, de 16 de desembre, de regulació de la situació administrativa especial de segona activitat en el cos de mossos d’esquadra, que ja limita l’accés a segona activitat pels mossos en situació d’incapacitat contravenint el tenor ampli de la llei.

L’exclusió del dret a la valoració pel passi a segona activitat als mossos d’esquadra amb incapacitat permanent reconeguda, la definició o aplicació del passi a segona activitat des de l’exclusió indubtable dels que estan en situació d’incapacitat permanent, constitueix discriminació directa en identificar un col·lectiu al que exclou. Aquests funcionaris tenen dret a que s’avaluï la seva capacitat en relació als llocs i les funcions i a ajustaments raonables.

El projecte normatiu estableix diferències retributives entre mossos que passin a segona activitat i mossos que passin a llocs de treball no policials. En aquest sentit s’ha vist la diferència de protecció legal en funció del rang normatiu que els reconeix drets, amb la variabilitat i menor control parlamentari que implica un Decret enfront d’una llei i, el més important, el canvi de denominació no justifica ni empara que es modifiqui la naturalesa retributiva, sobretot quan els mossos de segona activitat sí ho tenen reconegut. En aquest sentit, en la mesura que aquesta previsió normativa només afecta a un col·lectiu de persones amb discapacitat reconeguda a través de la incapacitació, podem parlar de discriminació per motiu de discapacitat, per quant davant d’una situació anàloga hi ha un tracte menys favorable.

A més, aquestes obligacions de protecció de la igualtat i no discriminació, recauen de forma especial i singular en l’àmbit del que és públic, doncs amb les disposicions legals tenen l’obligació de promoure, protegir i respectar les obligacions que s’assumeixen en virtut de pactes o tractats internacionals, en aquest cas la igualtat i no discriminació de les persones amb discapacitat.

Sr. Espadaler, aturi la discriminació a persones amb discapacitat

En conclusió, falten qualificatius per expressar com de deplorable és l’actitud de rebuig i tracte desigual cap a certs col·lectius de persones amb discapacitat del Departament d’Interior.

Un conseller amb un cert grau d’ètica, en aquest cas el Sr. Espadaler, una persona que diu que és humanista i cristiana, davant de l’aclaparador informe de l’organisme de seguiment de la Convenció de l’ONU, corregiria la situació i no permetria ni un segon més que certs tècnics del seu Departament seguissin encaparrats en treure drets a persones amb discapacitat que no sabem què els han fet per merèixer aquest tracte denigrant.

En tot cas, que no els càpiga cap mena de dubte de que arribarem on calgui i en totes les vies necessàries per defensar els nostres drets. La discriminació i la desigualtat s’han d’acabar.

Anuncis
About AILMED (470 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: