Última hora

EL PERIÒDICO: Interior ha d’indemnitzar a 4 mossos discapacitats per “danys morals”

El TSJC afirma que hi va haver retard excessiu en la regulació de la segona activitat i que la Generalitat va fer cas omís a una moció del Parlament

Una lluita de set anys

El periple dels quatre mossos que han guanyat el plet va començar en el 2008, quan van reclamar davant la Conselleria d’Interior una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats per l’actuació del que fos ‘conseller’ Joan Saura, per ometre i incomplir la moció del Parlament. La Generalitat va inadmetre a tràmit aquesta petició i els quatre mossos van acudir, per primera vegada, a la justícia.

Els jutjats els van donar la raó i van ordenar retrotreure l’expedient administratiu al moment “immediat posterior” a la presentació de la sol·licitud “amb la finalitat de que s’admeti a tràmit la reclamació i es continués el procediment”. Així es va fer, però al juliol del 2013, la Conselleria d’Interior, llavors dirigida per Ramon Espadaler, va desestimar una altra vegada la reclamació. Davant aquesta situació, els mossos van tornar a recórrer a la justícia. El passat mes d’octubre, el TSJC va resoldre al seu favor i va condemnar a l’Administració autonòmica a indemnitzar-los, encara que amb 10.000 euros i no amb els 30.051 que reclamaven en la seva demanda. L’associació AIL-MED defensa els drets dels mossos discapacitats.

G. ALBALAT/ BARCELONA/ La Conselleria d’Interior haurà d’indemnitzar amb 10.000 euros cada un dels quatre mossos d’esquadra que pateixen una discapacitat pels «danys morals» provocats pel retard excessiu per part de la Generalitat en la regulació de la segona activitat, que els hauria permès treballar al cos policial en tasques d’acord amb la seva situació, i la no aplicació de mesures transitòries, tal com va aprovar el Parlament el 2007, quan el conseller d’Interior era Joan Saura.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès els recursos dels mossos Ángel Gómez-Quintero, Evaristo Camacho, Domènec Puig i Miguel Ángel Reguero contra les resolucions de la Conselleria d’Interior que desestimaven la seva reclamació.

Les quatre sentències, a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, assenyalen que la segona activitat forma part del dret estatutari dels Mossos i la seva «raó de ser» està en el risc que assumeixen els agents en l’exercici de les seves funcions, que «excedeixen» de les ordinàries de qualsevol altre funcionari públic.

Aquest «risc addicional», afegeixen les resolucions, «mereix una compensació que compleix una doble funció: garantir el millor compliment de la funció encomanada al funcionari i salvaguardar-lo si es produeix una disminució de les condicions físiques o psíquiques». És a dir, que si es produïa aquesta situació, «podria obtenir un lloc de treball ajustat a les seves noves condicions» al mateix cos.

TERMINI RAONABLE / EL TSJC sosté que, davant la inexistència d’un termini màxim per al desenvolupament d’un dret que la llei reconeix, l’Administració «ha de propiciar el seu desenvolupament dins d’un termini raonable i proporcionat» per evitar la pèrdua d’efectivitat de la normativa. Això és el que quedava implícit, precisament, en la moció del Parlament.

Les sentències argumenten que a Catalunya, en contra del que va passar en altres comunitats, com al País Basc, es va produir una «inactivitat del Consell Executiu» de la Generalitat que no va desenvolupar la llei fins a l’any 2008, una «dilació que s’ha de considerar excessiva i desproporcionada perquè el seu efecte més important ha consistit a privar temporalment d’efectivitat el dret reconegut a la llei al no aprovar-se tampoc mesures transitòries».

VULNERACIÓ DE PRINCIPIS / Les resolucions subratllen que els «ciutadans i, per tant, també els funcionaris», han de poder «preveure i ordenar la seva trajectòria vital de manera que el seu projecte personal i professional tingui garantit un mínim d’estabilitat». També afegeixen: «I l’actuació de l’Administració ha de ser del tot coherent amb els precedents i també amb les expectatives que genera, perquè una bona Administració és una Administració racional i d’acord amb l’objectiu del servei públic».

El TSJS al·lega que l’actuació de la Generalitat «ha vulnerat el principi de confiança legítima del funcionari que es troba en una circumstància de necessitat vital de desplegar una vida útil i activa». Per tant, la seva “aflicció” com a conseqüència del “temps d’espera” cap “dins del dany moral“, entès com a “impacte o sofriment físic o espiritual” provocat per la “inactivitat” administrativa.

Anuncis
About AILMED (445 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

2 Comments on EL PERIÒDICO: Interior ha d’indemnitzar a 4 mossos discapacitats per “danys morals”

  1. Enhorabona a tots, no decaigueu en les vostres intencions. I nomes em queda a dir…..que sou uns grans policies!!!¡

    M'agrada

  2. Gràcies per la vostra feina que obrirà tantes portes a molts policies que ara no valoren la bona feina, i només generen critica destructiva.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: