Última hora

Lamentable resposta del departament d’Interior a una duríssima carta del CERMI

La resposta és decebedora i evidencia el nul compromís amb els drets de les persones amb discapacitat

Al desembre de 2014 el Comitè Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que té encomanat per l’Estat espanyol oficialment el seguiment de l’aplicació en aquest país de la Convenció Internacional sobre els Drets de les persones amb Discapacitat, adoptada per Nacions Unides el 13 de desembre de 2006 i firmada i ratificada per Espanya, va remetre una carta al Conseller d’Interior, en aquells moments el Sr. Ramón Espadaler.

El contingut de la carta era extremadament greu. El CERMI comunicava que després d’investigar la situació dels Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i Policies Locals de Catalunya, que adquireixen una discapacitat en el desenvolupament de les seves funcions com a empleats públics catalans, havia arribat a la conclusió ferma de que la legislació, les polítiques i les pràctiques de la Generalitat de Catalunya envers aquest empleats públics amb discapacitat són contràries a la legalitat nacional, europea i espanyola, doncs contenen elements clarament discriminatoris i lesius dels drets humans d’aquestes persones.

“La legislació, les polítiques i les pràctiques de la Generalitat de Catalunya envers aquest empleats públics amb discapacitat són contràries a la legalitat nacional, europea i espanyola, doncs contenen elements clarament discriminatoris i lesius dels drets humans d’aquestes persones”

El CERMI constata a la carta que es tracta d’una discriminació estructural, deliberada i permanent per raó de discapacitat, que suposa vulneració del dret a la igualtat d’oportunitats i de tracte, a l’acció positiva i als ajustaments raonables que assisteixen a tota persona amb discapacitat resident en un país del qual l’Estat de pertinença és part de la Convenció. Aquí teniu la carta:

Carta cermi conseller

Quasi 3 mesos després, al març de 2015, la resposta del departament dóna vergonya aliena. Segons el departament res és cert i diu que s’han implementat mesures per complir amb els principis i criteris de la Convenció i Directives europees. Només parla de Mossos d’Esquadra per dir que el decret de segona activitat d’aquest cos estableix mesures d’acció positiva en matèria d’igualtat de tracte i no discriminació en el treball, perquè les persones afectades per una disminució de les seves condicions físiques o psíquiques puguin mantenir la seva activitat laboral.

Res diu dels Bombers de la Generalitat, respecte dels quals la igualtat de tracte amb mossos brilla per la seva absència (només cal comparar els respectius decrets de segona activitat), o de les Policies Locals amb les que cada municipi fa el que li ve de gust. Veieu la resposta:

Resposta al cermi

Tot just al mes següent, casualitats de la vida, el conseller d’Interior Ramón Espadaler reconeix al Ple del Parlament un “element discriminatori, que hi és” respecte als mossos/es d’esquadra amb discapacitat. I que, atenció no s’ho perdin, havia intentat solucionar la discriminació presentant al Parlament una modificació de la llei introduint un article 64 bis a la llei de mossos d’esquadra per expulsar del cos i baixar retribucions a certs graus de discapacitat. Fins i tot el seu propi partit va votar en contra.

Al setembre de 2015 el CERMI va remetre al Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides, amb seu en Ginebra (Suïssa), com a màxima autoritat en el seguiment mundial de la Convenció, l’informe “Derechos humanos y discapacidad: Informe España 2014”.

En aquest informe el CERMI explica que, davant la situació de discriminació, va remetre un escrit respost per la Conselleria d’Interior. Però lamentablement constata que “la resposta manifesta un profund desconeixement tant de l’enfocament de drets humans com dels mecanismes de garantia de la igualtat i no discriminació”. La resposta parla de que el que es fa són mesures d’acció positiva, tanmateix l’informe explica que una mesura d’acció positiva no pot ser “mai la creació d’un sistema paral·lel amb menors garanties i que vulnera la igualtat i no discriminació”, que és precisament el que fa el Decret de segona activitat, que crea “una situació de desavantatge” per raó de discapacitat i, per tant, discriminació.

“Una mesura d’acció positiva no pot ser “mai la creació d’un sistema paral·lel amb menors garanties i que vulnera la igualtat i no discriminació”, que és precisament el que fa el Decret de segona activitat, que crea “una situació de desavantatge” per raó de discapacitat i, per tant, discriminació”

És vergonyós el que està passant al departament d’Interior respecte a persones amb discapacitat dels nostres cossos. Sincerament creiem que aquests cossos no es mereixen tenir a qui tenen al departament d’Interior. Ens dóna la sensació que malgrat saber perfectament que s’estan discriminant persones amb discapacitat els és indiferent, estan per sobre del bé i del mal perquè estan a càrrec de cossos de seguretat, com si el departament d’Interior fos un món a part dels drets de les persones amb discapacitat, que tinguessin dret a fer el que els doni la gana amb aquestes persones i ningú els ha de dir com, com si no haguessin multitud de funcions que una persona amb discapacitat podria fer en segona activitat. Per ells no ens estan discriminant, tot el contrari, els hem d’estar agraïts que s’hagin dignat a deixar-nos treballar.

Del desafortunat redactat de la resposta: “Estas medidas deben cohonestarse con la necesidad de disponer de efectivos con las capacidades adecuadas para ejercer las funciones de caràcter operativo de los servicios policiales”, sembla entendre’s que hi ha una clara divisió al cos, els efectius amb capacitats adequades són necessaris i els que no tinguin capacitats adequades, què són? Innecessaris? Inadequats?

Les funcions complementàries i de suport també són igual de necessàries i les persones amb discapacitat tenen capacitats adequades per realitzar-les.

Les funcions complementàries i de suport també són igual de necessàries i les persones amb discapacitat tenen capacitats adequades per realitzar-les

Alguns tècnics del departament sembla que només veuen, o volen veure, que hi ha discapacitats que tenen prestacions i que no estan d’acord amb que són compatibles amb treballar fent altres funcions, és a dir, en segones activitats.

Ens arriba que alguns tècnics tenen por a l’efecte “crida”, com si les incapacitats permanents les “regalessin” (tot el contrari), o a l’efecte “contagi”, perquè si nosaltres tenim dret a una segona activitat la resta de funcionaris també voldrà una cosa semblant. Si l’efecte “contagi” és que els funcionaris amb discapacitat reclamin el compliment de la Convenció i els seus drets, benvingut sigui l’efecte. I és que algú pot entendre que a un funcionari se’l deixi sense feina per tenir una discapacitat i després es pugui presentar a una oposició i tingui un 7% de places reservades? Si les persones amb discapacitat del carrer tenen aquesta reserva a priori, no és de sentit comú que si ja són dintre de l’administració la tinguin també a posteriori i mantinguin la feina?

Senyors del departament, no tinguin por als drets de les persones amb discapacitat.

Fixeu-vos en la següent barbaritat: “Pel fet de ser una dona no pot ser policia ni en segona activitat, però ens dignarem a deixar-la treballar en unes places només per a dones a part de la resta, les tractarem diferent i aquestes places millor que tinguin menys sou…”

Ara feu l’exercici de substituir les paraules “dona/es” per “persona/es amb discapacitat”. En què canvia la barbaritat? En res.

Doncs això és el que s’està fent al cos de mossos d’esquadra.

About AILMED (540 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: