L’informe 2015 del CERMI fa pública la denúncia d’un Guàrdia Urbà de l’Ajuntament de Barcelona a Nacions Unides per discriminació per discapacitat
L'oficina de drets humans de Nacions Unides va comunicar al CERMI, el dos de novembre de 2015, l'admissió d'aquesta denúncia
18/04/2016 FONT: CERMI
El Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) publica un any més, el vuitè, l’informe complet de situació dels drets humans de les persones amb discapacitat a Espanya.
Aquest informe s’elabora en la seva condició d’organisme independent de seguiment de l’aplicació al nostre país de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, estatut reconegut oficialment al CERMI per l’Estat espanyol.
L’informe, a través d’una metodologia rigorosa, descriu, valora i evidencia l’estat de situació dels drets humans de les persones amb discapacitat a Espanya. En ell es mostra que la gran bretxa en el compliment dels mandats de la Convenció són la falta de voluntat política dels poders públics, així com la insuficient presa de consciència per part de totes les parts concernides, malgrat que Espanya va ser un dels primers països a signar i ratificar aquest tractat internacional de drets humans.
L’any 2015, es palesen vulneracions flagrants ja denunciades anteriorment, que es reiteren contumaçment, com l’esterilització forçosa, la negació de drets polítics i de participació, l’absència de l’educació inclusiva, les gravíssimes manques en matèria d’accessibilitat, la no garantia del dret a la inclusió en la comunitat i a portar una vida independent, o la no adequació de la legislació civil als mandats relatius al ple reconeixement de la capacitat jurídica de totes les persones amb discapacitat.
Com a documentació d’interès, l’informe inclou un apartat sobre el treball de Nacions Unides en matèria de discapacitat o l’activitat del CERMI davant Nacions Unides.
L’any del desè aniversari de l’adopció de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que es commemora en 2016, queda de manifest sense ambages la tasca ingent encara pendent perquè els homes i dones amb discapacitat a Espanya accedeixin i exercitin els drets humans amb la mateixa intensitat i abast que la resta de membres de la comunitat.
L’informe presenta la denúncia a Nacions Unides d’un Guàrdia Urbà de l’Ajuntament de Barcelona
El Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ja va denunciar en el seu informe de 2014 davant el Comitè de Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides, la discriminació que sofreixen determinats policies catalans que adquireixen una discapacitat quan reclamen que se’ls reassigni un altre lloc policial amb diferents funcions compatibles amb la seva nova situació.
En el seu informe sobre drets humans i discapacitat corresponent a l’any 2015 presenta una Comunicació Individual presentada pel CERMI per incompliment de l’article 27 de la Convenció a Nacions Unides (pàg. 144-169).
En concret, la Comunicació parteix del cas de Vicenç Flores, funcionari de la Guàrdia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, que en 2009 va sofrir un accident laboral que li va ocasionar una discapacitat. La situació discriminatòria objecte de denúncia és l’exclusió de forma directa de la possibilitat de mantenir-se en actiu a través del passi a segona activitat, ja que aquest té reconeguda una discapacitat sota la modalitat d’incapacitat laboral permanent total.
L’oficina de drets humans de Nacions Unides va comunicar al CERMI, el dos de novembre de 2015, l’admissió d’aquesta comunicació individual (pàg. 168). Es tracta de la primera vegada en la qual Espanya ha estat denunciada davant l’ONU per falta d’igualtat de les persones amb discapacitat.
Deixa un comentari