El Parlament de Catalunya reconeix que les normes no estan adaptades a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat
El Parlament de Catalunya insta al Govern a “Adaptar normativament els valors i els mandats de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat”
El Parlament de Catalunya, igual que ha fet el Síndic de Greuges, reconeix que les normes no estan adaptades a la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat.
El Ple del Parlament, en la sessió tinguda el 5 de maig de 2016, va debatre la Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre les polítiques socials, presentada per la diputada Noemí de la Calle Sifré, del Grup Parlamentari de Ciutadans, i les esmenes presentades pel Grup Parlamentari Socialista, pel Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot i pel Grup Parlamentari de Junts pel Sí.
La Moció va quedar aprovada per 131 vots a favor, cap en contra i cap abstenció.
Amb aquesta Moció “el Parlament de Catalunya insta el Govern a: a) Adaptar normativament els valors i els mandats de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada per les Nacions Unides el 2006.”
La diputada Noemí de la Calle va defensar en aquest ple que: “Porque hay cosas que colean desde hace tiempo. Tenemos que adaptar la norma catalana a los valores y mandatos de la Convención internacional sobre los derechos de las personas con discapacidad, que fue aprobada por las Naciones Unidas en 2006, hace ya una década de ello, y hay temas que habría que ir cerrando ya. Y, ya que estamos, quiero aprovechar para ir más allá y solicitar la conmemoración de la aprobación de la convención de la ONU a través de una declaración institucional en diciembre, cuando se cumpla la década de la convención. Nosotros entendemos que es una forma de visibilizar, concienciar y difundir los derechos de las personas con discapacidad.”
El diputat Raúl Moreno, del Grup Parlamentari Socialista va dir que: “Catalunya porta deu anys sense adaptar les lleis, els principis i mandats de la Convenció internacional dels drets de les persones amb discapacitat, que va aprovar Nacions Unides l’any 2006.”
El diputat David Rodríguez, del Grup Parlamentari Junts pel Sí va dir que: “Pel que fa a l’adaptació de la normativa als valors i mandats de la Convenció internacional de les Nacions Unides del 2006 sobre el drets de les persones amb discapacitat, cal dir que la normativa que s’ha anat aprovant darrerament s’adapta a la convenció citada i la voluntat és de continuar i aprofundir en aquesta línia.”
A la qual cosa la diputada Noemí de la Calle va contestar que acceptaven l’esmena de Junts pel Sí, que era molt similar a la del Partit Socialista, creient que el que és important és que finalment s’adapti la norma catalana a la Convenció de l’ONU i acceptant l’opció d’adaptar-la progressivament.
“Catalunya porta deu anys sense adaptar les lleis, els principis i mandats de la Convenció internacional dels drets de les persones amb discapacitat, que va aprovar Nacions Unides l’any 2006.”
Per part nostra volem manifestar el següent:
Les normes inferiors a la llei han de ser modificades i adaptades pel Govern, per la seva part les normes de rang de llei poden ser-ho a proposta del Govern o per proposició dels grups parlamentaris. Per tant, davant de l’aprovació d’aquesta moció, ningú està exempt de complir amb les seves obligacions.
De totes maneres, al marge d’aquesta moció, hem de dir que és de primer de carrera que quan una llei de rang inferior contradiu a una de rang superior, aquesta no es pot aplicar. Això ja està establert de manera indubtable a la Llei 25/2014, de 27 de novembre, de Tractats i altres Acords Internacionals, que estableix l’aplicació directa i la prevalença de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat en cas de conflicte, enfront de qualsevol norma de l’ordenament intern, excepte les de rang constitucional (articles 30 i 31).
Quant a modificació i adaptació de normes de rang de llei, en aquests moments el Parlament té la possibilitat de complir la moció i presentar per segon cop i tramitar la proposició de llei de regulació de la segona activitat d’aplicació als cossos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d’Esquadra i al de les Policies Locals, cosa a la que, per cert, es van comprometre per escrit tots els partits. Té l’oportunitat de fer la primera llei adaptada íntegrament en temes laborals a la Convenció. A què esperem?
Deixa un comentari