Última hora

El Síndic de Greuges reitera al Departament d’Interior que s’ha d’adequar a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat

Recorda que la Convenció forma part del nostre ordenament intern i consagra entre els seus principis bàsics el manteniment de l’ocupació en els casos de discapacitat sobrevinguda

Recentment, el president d’AILMED ha rebut comunicació del Síndic de Greuges sobre la resposta que ha tingut a les recomanacions que va adreçar al Departament d’Interior en l’expedient obert amb motiu de l’actuació d’ofici que va iniciar sobre la reubicació dels agents del Cos de Mossos d’Esquadra afectats per discapacitat sobrevinguda.

Aquesta qüestió, en relació a la regulació de la segona activitat en el Cos de Mossos d’Esquadra, es va destacar com una les actuacions més rellevants a l’Informe 2015 del Síndic de Greuges de Catalunya, lliurat al Parlament.

La resposta rebuda pel Síndic de Greuges ha estat el lliurament d’una còpia del dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora respecte a la proposició de llei de regulació de la segona activitat d’aplicació als cossos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d’Esquadra i al de les Policies Locals, publicada en el BOPC de 16 de juliol de 2015, la qual va decaure el 4 d’agost per finiment de legislatura.

Recordem que, tenint en compte això, tots els grups parlamentaris van firmar un document amb el que es van comprometre a tornar a presentar-la a l’inici de l’actual legislatura, per tal que sigui tramitada amb normalitat.

Davant d’aquesta resposta el Síndic de Greuges reitera al Departament d’Interior que s’ha d’adequar a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i li recorda que la Convenció forma part del nostre ordenament intern i consagra entre els seus principis bàsics el manteniment de l’ocupació en els casos de discapacitat sobrevinguda, demanant-li un procés de reflexió urgent i que l’informi de les actuacions que dugui a terme respecte de la regulació de la segona activitat.

En referència al que manifesta el Síndic de Greuges sobre el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, hem de dir que estem elaborant un informe sobre aquest dictamen pels partits que van signar el compromís per presentar la proposició de llei .

Us avancem que d’entrada aquest dictamen ni tan sols informa sobre la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, malgrat que la proposició de llei s’adequa a aquesta Convenció, sinó que per contra es tracta d’un informe jurídic sobre la base de normes internes que NO estan adaptades a la dita Convenció.

Tenint en compte la prevalença d’aquesta Convenció, en cas de conflicte, enfront de qualsevol norma de l’ordenament intern i que aquesta consagra entre els seus principis bàsics el manteniment de l’ocupació en els casos de discapacitat sobrevinguda, d’entrada aquest dictamen manca de validesa i és ridícul jurídicament parlant.

Es tracta d’un dictamen amb una total falta d’imparcialitat, el mateix dictamen reconeix que defensa una posició política, i que perd tot caràcter independent en basar-se exclusivament en informes totalment parcials elaborats pel propi departament d’Interior.

Properament us informarem sobre l’informe sobre aquest dictamen que estem realitzant. Ara aquí teniu la comunicació rebuda del Síndic de Greuges:

Informe Síndic

“Senyor,

M’adreço a vós per confirmar-vos, tal i com us van avançar les meves col·laboradores en el decurs de la reunió que vau mantenir a la seu de la institució el proppassat 14 de juny, que el Departament d’Interior ha donat resposta a les recomanacions que li vaig adreçar, el contingut de les quals ja coneixeu, mitjançant el lliurament d’una còpia del dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora – dictamen núm. 98/2016, de 21 d’abril.

Per aquest motiu, us faig saber que m’he adreçat novament al Departament en els termes que tot seguit us reprodueixo per al vostre coneixement:

“(…) Aquest dictamen, el contingut del qual ja coneixia, respon a la consulta efectuada a la CJA per Acord de Govern de 9 de febrer de 2016 respecte d’una proposició de llei, publicada en el BOPC de 16 de juliol de 2015, la qual va decaure el 4 d’agost per finiment de legislatura.

En aquests moments, doncs, o bé el Parlament reemprèn la iniciativa legislativa tot presentant una nova proposició de llei o bé el Departament d’Interior aborda la preparació d’un avantprojecte de llei per tirar endavant la tramitació de la iniciativa legislativa del Govern.

Sigui com sigui, aquesta Institució s’ha de reiterar en les conclusions i les recomanacions que conté la resolució de l’actuació d’ofici de referència.

En aquest sentit, ja vaig manifestar que la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat, que forma part del nostre ordenament intern, consagra entre els seus principis bàsics el manteniment de l’ocupació en els casos de discapacitat sobrevinguda, la qual cosa ha de dur al Departament d’Interior i de retruc al Govern, a un procés de reflexió urgent amb relació a les regulacions sectorials vigents per verificar fins a quin punt s’adeqüen als objectius fixats a la Convenció.      

De fet, em consta que el Parlament de Catalunya també s’ha pronunciat en uns termes semblants a la Moció 28/XI, sobre polítiques socials, aprovada en el Ple de 5 de maig de 2016, quan insta al Govern a adaptar normativament els valors i els mandats de la Convenció.

Per tot això, us demano que m’informeu, al més aviat possible, de les actuacions que el Departament d’Interior estigui duent a terme per promoure la regulació de la segona activitat dels diferents cossos especials de funcionaris que tenen prevista aquesta situació administrativa especial en les seves normes reguladores.”

Tan aviat com rebi resposta del Departament i l’hagi analitzada us ho comunicaré.

Atentament,

Rafael Ribó

Síndic

Barcelona, 17 de juny de 2016”

About AILMED (590 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: