Última hora

Carta als Grups Parlamentaris perquè compleixin el seu compromís de presentar la Proposició de Llei de segona activitat

Instem als grups parlamentaris a donar compliment al compromís assolit per escrit i a tornar a presentar la Proposició de llei de regulació de la segona activitat

Repassem el que ha passsat fins ara de forma esquemàtica:

 1. El 13 de juliol de 2015 tots el partits amb representació al Parlament de Catalunya van presentar a la mesa del Parlament la proposició de llei de regulació de la segona activitat d’aplicació als cossos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d’Esquadra i al de les Policies Locals.
 2. La proposició de llei va decaure en convocar-se eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre de 2015. Tenint en compte que això passaria, tots els grups parlamentaris van firmar un document amb el que es comprometien a tornar a presentar-la a l’inici d’aquesta legislatura, per tal que fos tramitada amb normalitat.
 3. L’11 de febrer de 2016, a la Sessió informativa de la Comissió d’Interior que es va celebrar al Parlament de Catalunya, el conseller d’Interior va contestar que es respectaria el compromís, tot i que va explicar que el Govern havia enviat el text a la Comissió Jurídica Assessora per tal d’analitzar el contingut i obtenir un dictamen jurídic al més aviat possible.
 4. En la reunió amb tots els grups parlamentaris el 20 d’abril de 2016 es va acordar que presentaran la proposició de llei a la mesa del parlament per tramitar-la en ponència.
 5. El Govern vol influir al poder legislatiu i frenar la proposició de llei de segona activitat amb el dictamen 98/2016 de la Comissió Jurídica Assessora. Aquest dictamen 98/2016 vulnera la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat. La nostra anàlisi en el nostre extens Informe sobre el dictamen 98/2016, entregat a tots els grups parlamentaris, ens porta a considerar aquest dictamen com absolutament lamentable, parcial, gens independent i contrari als drets de les persones amb discapacitat continguts a la Convenció.

Ara ens trobem al punt en què instem als grups parlamentaris a donar compliment al compromís assolit i a tornar a presentar la Proposició de llei de regulació de la segona activitat. Amb aquest objectiu hem adreçat una carta a:

 • Al President del Grup Parlamentari de Junts pel Sí I. Sr. Jordi Turull i Negre
 • A la Portaveu del Grup Parlamentari de Junts pel Sí  I. Sra. Marta Rovira i Vergés
 • Al President del Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya Excm. Sr. Xavier García Albiol
 • Al Portaveu del Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya I. Sr. Josep Enric Millo i Rocher
 • Al President del Grup Parlamentari Socialista I. Sr. Miquel Iceta i Llorens
 • A la Portaveu del Grup Parlamentari Socialista I. Sra. Eva Granados Galiano
 • A la Presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans I. Sra. Inés Arrimadas García 
 • Al Portaveu del Grup Parlamentari de Ciutadans I. Sr. Carlos Carrizosa Torres
 • Al President del Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot I. Sr. Josep Lluís Franco Rabell
 • Al Portaveu del Grup Parlamentari de Catalunya Sí que es Pot I. Sr. Joan Coscubiela Cones
 • A la Presidenta del Grup Parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent Sra. Mireia Boya e Busquet
 • A la Portaveu del Grup Parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular – Crida Constituent Sra. Anna Gabriel i Sabaté

Encara esperem resposta. Aquí teniu el contingut de la carta:

carta-partits

“Benvolgut President/a:

Barcelona 1 de setembre de 2016

En nom de les associacions per a la inserció laboral dels funcionaris amb discapacitat del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, dels cossos de Policies Locals i del cos de Mossos d’Esquadra que tinc l’honor de presidir, m’adreço a vostè, per tal d’exposar la situació que estem patint.

Volem encoratjar-lo a encaminar el seu grup parlamentari a una feina que encara no està acabada, i considerem molt urgent.

L’any 2015, en la passada legislatura, els grups (unànimement), es comprometeren a portar endavant la promulgació d’una proposició de llei per als Bombers de la Generalitat de Catalunya, pels cossos de Policies Locals i pel cos de Mossos d’Esquadra en matèria d’inclusió de les discapacitats sobrevingudes en els seus cossos respectius.

Cert és que hi ha una proposició de Llei redactada, presentada i publicada el 16 de juliol de 2015. El compromís signats per tots el grups parlamentaris deia:

En cas que una possible dissolució del Parlament provoqués que la Proposició de llei decaigués, els grups sotasignats ens comprometem a tornar a presentar-la a l’inici de la propera legislatura, per tal que sigui tramitada amb normalitat.

Signat el 13 de juliol de 2015, al Palau Parlament (adjunto a aquesta carta)

Es persegueix donar compliment al que diferents organismes requereixen sobre l’aplicació de la Convenció de l’ONU que regula els drets de les persones amb discapacitat, tot recordant que la Convenció forma part del nostre ordenament jurídic, i per tal motiu tota norma contrària a la Convenció no es podrà aplicar i es considerarà nul·la ja que ha de prevaldre enfront de qualsevol norma de l’ordenament intern. El fet que la Convenció sigui d’aplicació i que forma part del nostra ordenament és reiteradament oblidat per part d’alguns juristes i/o assessors, a no ser que ho faci a propòsit i en detriment dels drets de les persones amb discapacitat.

En l’actualitat, s’ha constatat que els diferents Ajuntaments catalans i la pròpia Generalitat de Catalunya no ho té contemplat. Així, fins i tot, al maig d’aquest any, el Parlament votà unànimement en el Plenari la Moció 28/XI i que en el seu punt 1, diu:

a) Adaptar normativament els valors i els mandats de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada per les Nacions Unides el 2006.

La Proposició de llei de regulació de la segona activitat d’aplicació al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d’Esquadra i al de les Policies Locals, es va publicar en el BOPC núm. 640 de 16 de juliol de 2015, la qual va decaure per la dissolució del Parlament.

Des de l’inici de la Legislatura XI, s’han presentat a partir del 18 de novembre de 2015 un total de 38 proposicions de Llei, sense que estigui encara presentada la de la segona activitat, quan el compromís parlava de l’inici de la Legislatura. Doncs bé, ja no estem en aquest inici.

Després d’algunes reunions amb tots els partits, es va arribar a l’acord que la Proposició de Llei es tramitaria en ponència per tal de donar solució a algunes errades, però prèviament s’havia de publicar, cosa que a hores d’ara encara no s’ha fet.

També es va arribar a l’acord que es tramitaria una Proposta de Resolució per tal d’aplicar mesures transitòries mentrestant es tramitava la Proposició de Llei. Doncs bé, la Proposta de Resolució es va publicar amb el suport de tots el partits menys un i sense que es presentés cap esmena. El que es volia era evitar les situacions que es donen en aquests moments i que contradiuen la Convenció i es discrimina a funcionaris amb discapacitat.

Es va votar a la Comissió d’Interior del dia 20 de juliol de 2016, i es va aprovar el punt número 1 de la mateixa.

El sorprenent va ser el que va passar amb el punt dos de la Proposta de Resolució. Eren concretament les mesures transitòries: un partit va votar que no (segons ens diuen, no va donar llibertat de vot al seus diputats), un altre partit (que l’havia signat introduint alguna modificació abans de la seva publicació) es va abstenir. La resta de partits votaven sí al punt dos, podem dir que estava aprovada. Quina va ser la sorpresa quan resultà que un dels diputats que hauria de votar sí, no va assistir al temps de la votació i ni tan sols va ser substituït. Per aquest motiu, va guanyar el no del punt dos. El més important era evitar la discriminació dels discapacitats i aplicar la Convenció de l’ONU, i no ha estat possible.

El fet de votar sí o no a l’aplicació de la citada Convenció (punt 1) és solament un tema protocol·lari o per saber què opinen els diferents grups. La veritat (i la realitat) ja està dita: s’ha d’aplicar SÍ o SÍ, no tenim cap excusa.

Cal, a tot aquest desori, trobar-li una solució.

L’insto a donar compliment al compromís assolit i a tornar a presentar la Proposició de llei de regulació de la segona activitat d’aplicació al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, al de Mossos d’Esquadra i al de les Policies Locals, per a la seva tramitació durant el proper semestre.

En el seu moment, les associacions van acceptar amb rotunda normalitat, que fos tramitat en ponència. Així se li dóna veu a totes les parts interessades i es poden aclarir i modificar aquells errors, com també millorar alguna cosa, donat que certes situacions (vitals, socials) van molt més ràpides que l’aprovació d’una Llei.

Gràcies per la seva atenció, restem a la seva disposició, i evitem entre tots que es continuïn discriminant funcionaris amb una discapacitat.

Atentament,

Àngel Gómez-Quintero i Mòra

President d’Ail-Med, en representació de les tres associacions Ail-Med, Ail-Bod i Ail-Pold.”

About AILMED (444 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: