Última hora

Els mossos que tenen una incapacitat són expulsats del cos

Una setantena treballen com a tècnics de suport no policial, però se senten discriminats

logoBENET IÑIGO MARTÍ
Cap de Societat RAC1

Es pot ser mosso d’esquadra i tenir una incapacitat? d’entrada no… Però què passa amb els agents que per accident de treball o per malaltia se’ls reconeix una incapacitat? doncs que automàticament són expulsats del cos. Després de batallar-hi durant anys, el Departament d’Interior va crear per a ells una figura que els permet continuar treballant; els anomena tècnics de suport no policial i avui n’hi ha una setantena. Però molts d’ells creuen que podrien seguir treballant com a mossos si s’adaptés el seu lloc de treball, com passa amb els agents que es fan grans. Es tracta d’un conflicte enquistat dins el cos.

Al No ho sé hem volgut escoltar totes les parts implicades en aquest reportatge de Benet Iñigo.
La Sara era mossa de trànsit i la van envestir mentre treballava. L’Evaristo era escorta i va tenir l’accident anant a la feina. Tots dos expliquen la duresa de la situació personal i familiar, però recorden encara amb més dolor quan el cos els comunica que ja no en formen part perquè els donen la incapacitat total permanent. L’Evaristo va ser un dels primers d’enfrontar-se a la situació i van passar anys fins que el van ressituar en la nova figura dels tècnics no policials. A la Sara la van recol·locar al cap de quatre mesos. Durant aquest temps es queden sense sou i feina.

Des del 2008 Interior preveu que els mossos amb incapacitat puguin ser tècnics de suport no policial, i els distingeix dels mossos en l’anomenada segona activitat; mossos que s’han fet grans o que per algun problema físic deixen la unitat on treballaven per fer altres tasques, sovint administratives. Des de l’Associació que agrupa molts dels mossos amb incapacitat, Ailmed, creuen que la distinció és discriminatòria i que poden fer el mateix. Però tant des del Departament d’Interior com des del sindicat Fepol, un dels que van acordar les dues categories, defensen que han de ser diferents per una qüestió legal i sobretot pragmàtica; entenen que un policia ha de poder patrullar, ni que sigui puntualment, i una persona amb incapacitat no ho pot fer.

L’arrel del conflicte és un problema d’interpretació, de com s’entén la declaració d’incapacitat permanent total. Tant el Departament com sindicats majoritaris diuen que la incapacitat significa que no pots continuar fent la teva feina habitual, en aquest cas policia, i per això han de sortir del cos. Des d’Ailmed, en canvi, creuen que no poder fer la feina habitual vol dir deixar de fer una tasca concreta, però sí que els permetria fer una altra feina encara com a policies.

La creació dels tècnics de suport no policials dóna als mossos amb incapacitat una gran estabilitat econòmica; tenen una pensió del 55% del seu sou, i cobren com a tècnics el mateix que abans com a policies, i si es van lesionar en acte de servei, una medalla remunerada. Però des d’Ailmed no accepten aquesta figura a mida, volen ser un més. I és que al final, més que les condicions materials, moltes vegades el que més dol als antics agents es perdre la condició de policia; és una qüestió de reconeixement.

El que queda clar és que amb més o menys arguments legals, hi ha un petit col·lectiu de persones amb incapacitat que eren mossos d’esquadra i que se senten discriminats. I estan disposats a continuar batallant.

*Font: http://www.rac1.cat/info-rac1/20161018/411100475902/mossos-incapacitat-ailmed-policia-segona-activitat.html

Anuncis
About AILMED (445 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: