Última hora

La Síndica de Barcelona reconeix manca de col·laboració de Gerència de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona governat per Ada Colau

Sol·licita que s'apliquin mesures per continuar al Cos de la Guàrdia Urbana pels agents amb una discapacitat sobrevinguda

La Síndica reconeix manca de col·laboració per part de la Gerència de Seguretat i Prevenció i demana disculpes pel temps transcorregut des del plantejament de la primera queixa d’un dels afectats malgrat les contínues peticions realitzades per part d’aquesta institució. A més, sol·licita que s’apliquin mesures per continuar al Cos de la Guàrdia Urbana pels agents amb una discapacitat sobrevinguda.

Això és el que manifesta a una carta adreçada al President de la Associació per la Integració Laboral de Policies Locals amb Discapacitat com a resposta, després que aquest sol·licités la seva intervenció en una situació de discriminació del agents de la Guàrdia Urbana que eren expulsats per raó de la seva discapacitat. Fet que honra aquest organisme i que agreix la nostra Associació.

sindica-gub

Cal destacar de la carta el següent:

1.- Manca de col·laboració

” (..) no m’ha estat possible emetre abans una decisió en relació amb el vostre cas, perquè l’Ajuntament no m’ha facilitat la informació  sol·licitada, malgrat les contínues reclamacions fetes.

2.- Focalització d’aquesta manca a l’Àrea de Gerència de RRHH

“(..) la síndica va demandar informació al Comissionat de Seguretat i a la Gerència de RRHH, i ha obtingut resposta únicament del primer”

Cal dir, però, que cal saber quina ha estat aquesta resposta i en quin sentit s’ha pronunciat.

3.- Definició de 2a Activitat

“Aquesta institució entén la segona activitat (..) dirigida a determinats col·lectius amb professions de risc (..) té com objecte la continuació de la vida laboral (..)

4.- Limitació de l’actual Reglament de 2a Activitat amb el marc normatiu aplicable

Aquestes previsions normatives semblem més àmplies (Llei General de la Seguretat Social i Llei Catalana de Policies Locals) que les recollides al Reglament de segona activitat de la Guàrdia Urbana, que limita la possibilitat de passar a una segona activitat d’aquelles persones declarades amb una incapacitat permanent en grau total o absoluta.

5.- Aplicació de la Convenció de l’ONU sobre el drets de les persones amb discapacitat

” (..) Espanya va signar i ratificar aquesta Convenció, més el seu protocol facultatiu, raó per la qual des de maig de 2008 aquest cos normatiu internacional forma part de l’ordenament jurídic espanyol i per tant és d’aplicació, malgrat no haver estat desenvolupat per la casuística objecte d’aquesta queixa”

6.- Valoració de les capacitats i possibilitat de continuar al Cos Policial

“La Sindicatura considera valorar les capacitats de les persones afectades per una incapacitat en relació amb uns llocs de treball fins i tot dins del cos de la Guàrdia Urbana”

7.- Inexistència de greuges respecte a la resta de treballadors

“(..) la síndica ha recordat a Gerència de Seguretat i Prevenció l’existència d’instruments de regulació de la relació laboral com són els acords de condicions laborals de millores laborals que encabeixin aquesta mesura per a tots els treballadors”

Finalment, la Carta arriba a les següents conclusions:

1.- La Síndica considera que l’Ajuntament de Barcelona és restrictiu pel que fa als requisits d’accés dels agents de la Guàrdia Urbana a la situació administrativa de segona activitat, i creu que caldria estudiar fórmules que permetin la continuïtat laboral del treballadors afectats, i especialment quan la incapacitat tingui causa en un accident laboral o en una malaltia professional”

2.- ” (..) estudiïn mesures a aplicar per tal de fer compatible la situació d’incapacitat amb el dret al treball que tenen legalment reconeguda les persones amb discapacitat”

3.- Toc d’atenció i recordatori de l‘obligació dels òrgans municipals de l’Ajuntament de Barcelona de col·laborar amb la síndica i d’aportar la documental necessària per dur a terme la seva actuació supervisora.

e-mundo-16-1-17

La notícia ha tingut ressò al diari El Mundo

I això ja diu molt de l’objectivitat i transparència d’aquest nou Govern, encapçalat per la Exc. Alcadessa Ada Colau i, com no, de la seva àrea de Gerència de Prevenció i Seguretat. I, sobretot, fa que pensar del perquè d’aquesta dilatada manca d’actuació al llarg de tant temps i falta de col·laboració amb òrgans com la Síndica. Òrgan unipersonal complementari de l’Administració municipal que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona i també de les persones que es trobin a la ciutat encara que no en siguin residents. Amb aquesta finalitat supervisa l’actuació de l’Administració municipal i dels serveis públics que en depenen, especialment tot allò que fa referència als drets i llibertats establerts en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

Resulta inexplicable com la nostra alcaldessa sol·licita a la seu de NNUU a Nova York l’aplicació de la Convenció pels refugiats, però que no apliqui la Convenció sobre el drets de les persones amb discapacitat als seus treballadors

Casualitats de la vida, l’actual gerent també van posar tot tipus d’impediments perquè el mossos d’esquadra continuessin treballant amb una discapacitat. Per sort, no ho va aconseguir i actualment aquests agents del Cos de Mossos d’Esquadra finalment s’acaben incorporant al cos. Corria l’any 2007 i l’Associació per la Integració Laboral de Mossos amb Discapacitat demanava la dimissió de l’actual Gerent de l’Àrea de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Ferran Daroca per unes declaracions realizadas a TV3. Llavors AILMED ja manifestava i deia coses com:

(…)  sembla que el Sr. Daroca estigui per sobre de les lleis i alts càrrecs del Departament d’Interior, desautoritzant-los.

(…) demostra una falta d’ètica i de menyspreu envers a persones que han patit i estan patint una discapacitat.

(…) considerem que la mentida esta instaurada en alguns membres d’aquest Departament.

Curiós no? Doncs resulta que aquest senyor ha format part com a membre d’una Comissió d’Estudi que precisament havien d’informar a la Comissió de Presidència de la possibilitat de continuar treballant amb una discapacitat dins el Cos de la Guàrdia Urbana.

En canvi s’ha exclòs a tots els sindicats i organismes com el CERMI o COCARMI.

Després de més de 2 anys sol·licitant la constitució d’aquesta Comissió per part de diferents partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Barcelona, es constitueix  excloent-nos com a membres i lliuren un informe del qual en parlarem de forma més detallada un cop tinguem el seu contranàlisi jurídic.

El temps passa, però nosaltres hi serem sempre per recordar-li. L’emplacem a aturar aquesta discriminació que ja porta massa anys arrosegant-se. Si hi ha una cosa per la qual val la pena lluitar és per la conquesta dels drets inherents a la dignitat humana.

Anuncis
About AILPOLD (71 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Policia Local amb Discapacitats (AILPOLD), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels policies locals que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: