Última hora

La llei del referèndum es basa en resolucions de les Nacions Unides quan fa 9 anys que lluitem perquè el Govern i el departament d’Interior apliqui la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat

Catalunya fa 9 anys que no adapta les lleis als principis i mandats de la Convenció Internacional dels drets de les persones amb discapacitat

La llei del referèndum que han presentat els grups Junts pel Sí i la CUP, es basa en resolucions de les Nacions Unides i del Tribunal de l’Haia per justificar la via unilateral.

El preàmbul, de gairebé tres pàgines, recull els pactes de l’ONU que reconeixen els drets dels pobles a l’autodeterminació com el primer dels drets humans. Uns tractats que l’estat espanyol ha ratificat.

No volem entrar en temes polítics però ens és difícil de pair que la Generalitat de Catalunya digui això alhora que vulnera la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat amb la seva pròpia policia autonòmica a la qual li sobrevé una discapacitat que implica una incapacitat laboral, a la que segrega o li nega l’accés a una segona activitat depenent del grau.

Mentre que a nosaltres se’ns ha negat sistemàticament l’aplicació de normativa internacional com la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat, ara resulta que pel que interessa la normativa de l’ONU sí que és d’obligat compliment

Exclusió i discriminació directa a persones amb discapacitat, greuge comparatiu, discriminació per motiu de discapacitat, etc., són vulneracions que es constaten al cos de Mossos d’Esquadra segons el duríssim informe del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI) “Derechos humanos y discapacidad: Informe España 2014”. El CERMI elabora aquest informe, que descriu la situació dels drets humans de les persones amb discapacitat a Espanya, en qualitat de ser l’organisme independent nomenat per l’Estat Espanyol pel seguiment de l’aplicació de la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Aquest informe parlava de “vulneracions a la igualtat i no discriminació en el dret al treball de les persones amb discapacitat”.

Què va fer el Govern al respecte? Res. No passa res. Tot segueix igual.

Fa 9 anys que lluitem perquè el Govern i del departament d’Interior apliqui la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat als mossos d’esquadra amb una discapacitat sobrevinguda.

Espanya va estar en el primer bloc d’Estats signataris el 30 de març de 2007, i va actuar amb celeritat en la seva ratificació i entrada en vigor en el nostre ordenament jurídic el 3 de maig de 2008.

El mateix Pacte de l’ONU internacional de drets civils i polítics que s’al·lega a la llei del referèndum també parla de prohibir la discriminació:

“Article 26

Tothom és igual davant la llei i té el dret, sense cap discriminació, a igual protecció de la llei. En aquest respecte la llei ha de prohibir totes les discriminacions i ha de garantir a tothom una protecció igual i efectiva contra qualsevol discriminació per motius de raça, de color, de sexe, d’idioma, de religió, d’opinió política o d’una altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició social.”

Les persones amb discapacitat no som iguals davant la llei ni se’ns protegeix igual quan se’ns segrega o se’ns exclou de poder passar a segona activitat malgrat ser requisit per passar tenir una disminució de la capacitat (discapacitat).

Perquè no apliquen el pacte de l’ONU de drets civils i polítics que s’al·lega als seus propis policies?

Des del 2015 estem implicats en què el Parlament tramiti una proposició de Llei de segona activitat d’aplicació a Bombers de la Generalitat, Policies Locals i Mossos d’Esquadra, adaptada a la Convenció, i que d’una vegada s’acabin les situacions que estem patint de discriminació i de vulneració del principi d’igualtat que anem denunciant des de mitjans del 2007.

Ara que per fi s’ha presentat, resulta que Junts pel Sí ha presentat una esmena a la totalitat. Resulta que la intenció del Govern és presentar després un projecte de llei de segona activitat que, de ben segur, suposarà un sistema d’APARTHEID i retallada de drets de persones amb discapacitat.

I ara resulta que amb la llei del referèndum volen donar lliçons sobre complir els mandats de l’ONU?

Mireu què deia el departament d’Interior sobre l’ONU i les normes internacionals quan estaven fent el decret de segona activitat de mossos d’esquadra:

Que no s’han d’aplicar, que només “inspiren”. Al·lucinant.

Resulta que segons el departament d’Interior de l’època Saura sembla que una llei i un reglament estan per sobre d’una Convenció internacional en vigor i que forma part de l’ordenament jurídic. És molt fort.

El dia 5-5-16 es va aprovar al Parlament de Catalunya la Moció 28/XI del Parlament de Catalunya, sobre les polítiques socials, que estableix que:

“El Parlament de Catalunya insta al Govern a:

  1. Adaptar normativament els valors i mandats de la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat aprovada a les Nacions Unides el 2006”.

Catalunya fa 9 anys que no adapta les lleis als principis i mandats de la Convenció Internacional dels drets de les persones amb discapacitat, que va aprovar Nacions Unides l’any 2006.

Amb la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat estem davant d’un tractat internacional que és directament invocable i aplicable en tots els nivells territorials, i que ha de fer front a una realitat endèmica de vulneració de drets, que exigeix una evolució en la forma d’entendre i aplicar el principi d’igualtat, no discriminació i autonomia des de la dimensió dels drets humans que proclama.

La manca d’adaptació de les normes i no vulnerar dites normes de rang superior és una cosa que hauria de preocupar extremadament als responsables de la funció pública, ja que aquestes obligacions de protecció de la igualtat i no discriminació, recauen de forma especial i singular en l’àmbit del que és públic, doncs amb les disposicions legals tenen l’obligació de promoure, protegir i respectar les obligacions que s’assumeixen en virtut de pactes o tractats internacionals, en aquest cas la igualtat i no discriminació de les persones amb discapacitat.

Mentre que a nosaltres se’ns ha negat sistemàticament l’aplicació de normativa internacional com la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat, ara resulta que pel que interessa la normativa de l’ONU sí que és d’obligat compliment.

About AILMED (558 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: