Última hora

AILMED impugna al TSJC la convocatòria de 500 places de mossos d’esquadra

Considerem que, per seguretat jurídica, ha d'acordar-se la suspensió cautelar de la continuïtat d'aquesta convocatòria

La nostra associació ha impugnat al TSJC la recent convocatòria de 500 places de la categoria de mosso/a de l’escala bàsica del cos de Mossos d’Esquadra. RESOLUCIÓ INT/1586/2017, de 6 de juliol, de convocatòria mitjançant oposició lliure per cobrir places de la categoria de mosso/a de l’escala bàsica del cos de Mossos d’Esquadra (núm. de registre de la convocatòria 46/17), publicada al DOGC de 7 de juliol del 2017, núm 7407.

En aquesta convocatòria s’elimina el límit d’edat i es poden presentar persones a partir de 18 anys i fins a l’edat de jubilació.

Això és conseqüència del fet que a través de la llei de mesures es va modificar, entre d’altres, la Llei de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra. Al respecte, la nostra associació va fixar la seva opinió realitzant un informe en relació al projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, que es va entregar a tots els partits al Parlament de Catalunya.

En aquesta convocatòria no es vol discriminar per motiu de l’edat i es vol equiparar l’edat per accedir al cos amb els mateixos paràmetres que regula la Funció Pública. Això malgrat que estem parlant d’un cos especial en què es necessiten unes condicions físiques i psíquiques que no són exigides a altres cossos de l’administració, que no estan en contacte amb l’emergència.

Es va posar com una de les justificacions una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respecte a la Policia Local, apostant per eliminar el requisit de l’edat màxima en les convocatòries per a l’accés al treball públic, per considerar que l’establiment d’un límit màxim d’edat pot ser discriminatori si aquest no està suficientment justificat.

Tanmateix, hi ha una sentència més recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de 15 de novembre de 2016 (assumpte C-258/15), que diu que fixar una edat màxima, 35 anys, per accedir a l’Ertzaintza no es considera discriminatori per raó de l’edat.

Malgrat que no es limita l’edat per accedir, existeix en la convocatòria una limitació tàcita de l’edat de l’aspirant, ja que hi ha unes proves físiques/mèdiques sense barems per grups d’edat. Es vulnera el principi d’igualtat d’oportunitats.

Segons la convocatòria un aspirant de 50 o 60 anys ha de passar les mateixes proves físiques/mèdiques amb la mateixa exigència que un aspirant de 18 anys, quan és evident que no es tenen les mateixes possibilitats. Sense cap tipus de barem corrector de puntuació que sigui equitatiu, a major edat major desavantatge.

Considerem que, per seguretat jurídica, ha d’acordar-se la suspensió cautelar de la continuïtat d’aquesta convocatòria

Considerem que el que és discriminatori és no fixar cap límit d’edat i alhora no posar barems a les proves físiques/mèdiques adequats a l’edat, en aplicació a la igualtat d’oportunitats en l’accés a la funció pública.

A les bases de la convocatòria s’aplica la normativa d’accés a la funció pública sense diferències entre cossos, és a dir, un mosso d’esquadra igual que un administratiu. Per tal motiu, el que no es pot fer, si tots som iguals, és excloure altres articles que regulen en la funció pública la reserva de places de persones amb discapacitat, cosa que en aquesta convocatòria no s’aplica. Per aquest sol motiu ja s’hauria d’aplicar la mesura cautelar de suspensió de la convocatòria, ja que en cas de sentència favorable comportaria perjudicis molt greus perquè les persones amb discapacitat no han pogut presentar-se a aquestes, el que obligaria a adaptar tant les proves físiques com mèdiques.

En la impugnació considerem que, per seguretat jurídica, ha d’acordar-se la suspensió cautelar de la continuïtat d’aquesta convocatòria, ja que els punts que s’impugnen es consideren no ajustats a dret i amb perjudici greu sobre els opositors.

Altrament, la redacció de les bases utilitza llenguatge ja superat per la nostra societat amb termes com “retard mental”, que denota, poca sensibilitat i la tendència ja reportada per AIL-MED a què la mateixa Administració apliqui discriminació i segregació cap a col·lectius minoritaris.

Anuncis
About AILMED (464 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions en segones activitats dintre del cos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: