Última hora

Diners i manca d’espai físic, els motius pels quals sembla que no es volen persones amb discapacitat al cos de mossos d’esquadra segons la subdirectora general de recursos humans de la Direcció General de la Policia

Analitzem les declaracions de la subdirectora el dia del treballador a Catalunya Ràdio

Imatge de la campanya “T’escoltem” contra l’odi i la discriminació del departament d’Interior sobre persones amb discapacitat

El dia del treballador Catalunya Ràdio va emetre un reportatge titulat “1r de Maig: la mateixa incapacitat et permet seguir sent mosso però no guàrdia urbà a Barcelona”, entrevistant a Vicens Flores, president de l’Associació per la Integració Laboral-Policies Locals amb Discapacitat (AILPOLD), en referència a quan el van fer fora de la Guàrdia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, quan en intervenir en un robatori va tenir un accident que va tenir com a conseqüència una discapacitat.

El periodista que el realitza el descriu així: “Coincidint amb el Primer de Maig, avui també volem parlar dels que volen treballar i no poden. O més ben dit, no poden treballar del que treballaven perquè una malaltia els ho impedeix. En el cas dels policies, la incapacitat els pot fer perdre la feina per sempre o conservar-la, en funció del cos policial per al qual treballin. És un reportatge de Marc Jurado amb muntatge musical de Jordi Galvany.”

L’Ajuntament de Barcelona no va voler fer declaracions i durant el reportatge el periodista entrevista a la subdirectora general de recursos humans de la Direcció General de la Policia, Sra. Maite Català, en referència al cos de Mossos d’Esquadra. La intervenció de la Sra. Maite Català l’1-5-18 a Catalunya Ràdio va ser així:

<< N’hem parlat amb la subdirectora general de recursos humans de la Direcció General de la Policia, Maite Català, que va més enllà i explica que es poden acumular diversos ingressos:

“Cobren la pensió, cobres… del règim general, cobres un sou íntegre de mosso i en algun cas, si la lesió prové d’un acte de servei tens dret a una medalla retribuïda de 800 euros mensuals o 1000 euros mensuals, o sigui és un sou, sumant aquests tres ingressos, doncs eeeh molt bo, boníssim”.

Concretament què es fa amb els que tenen la incapacitat permanent total?:

“Els intentem recol·locar per ordre de prioritat que ens han fixat. Què ens està passant ara? Després de fins a 10 anys d’aplicar aquesta normativa ens estem ja trobant amb què en moltes comissaries ja en tenim 2, ja en tenim 3, i no tenim sovint ni espai físic per col·locar-los”.

Però això no només passa als mossos, també almenys a les policies locals de Palamós, Palafrugell, Viladecans, Tarragona i Lleida, és per això que a l’anterior legislatura es va intentar aprovar una llei que eviti diferències entre cossos policials:

“Junts pel Sí va presentar un text normatiu, una proposta de text normatiu, per regular això que els hi he explicat però juntament amb bombers, policies locals i mossos d’esquadra, eh per fer una regulació doncs d’aquesta possibilitat amb rang de llei”. >>

En sentir això, tenint en compte que s’estava parlant de drets de persones amb discapacitat, la nostra associació va demanar una rèplica a aquestes paraules, de la qual finalment Catalunya Ràdio va emetre una petita part.

Rèplica a Catalunya Ràdio el 4-5-18

Només es va emetre això i volem compartir amb vosaltres més idees del contingut d’aquesta rèplica, ja que es van dir moltes coses que no surten i que volem fer-vos arribar.

Per començar, quan parlem de les discapacitats sobrevingudes en el món laboral, volem dir que un treballador que no tenia cap limitació per desenvolupar la seva feina ara la té, sigui per un accident laboral o per una malaltia. Aquest aspecte està regulat en la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat, en vigor des de fa deu anys i que és d’aplicació a tots.

Pots trobar mossos discapacitats sense una incapacitat de la seguretat social però amb limitacions i mossos amb incapacitat que ocupen places especials de tècnics de suport, amb tasques administratives.

Els funcionaris amb discapacitat tenen unes importants limitacions, ja que en l’àmbit intern no poden opositar a altres llocs de treball, ja que no existeix una reserva.

Valorar amb diners el patiment de patir una agressió o accident o una malaltia que comporta una incapacitat permanent demostra la poca capacitat d’empatia i la persona que actua d’aquesta manera considerem que no està capacitada per ser responsable de la gestió de personal d’aquest cos, quan a més no és mosso d’esquadra.

Estem segurs que ningú vol una discapacitat,  que ningú vol prestacions ni medalles de les quals parla aquesta senyora, ningú vol patir els dolors que pateixen i segur que tots voldrien recuperar la seva vida anterior a la discapacitat i continuar la seva carrera professional, que s’ha vist trencada.

Sobre persones amb discapacitat, el dia del treballador, aquesta senyora parla de “sous boníssims”. Lamentables declaracions, no parla d’integració laboral, ni d’igualtat, ni de discriminació positiva, de compliment de la Convenció de l’ONU, de donar exemple…

El que destaca és: diners i manca d’espai físic. Sembla que enumeri motius pels quals no es volen persones amb discapacitat.

Voldria recordar que una prestació no és un salari. Sous boníssims? Es pot tenir enveja d’unes prestacions associades a disminucions i malalties? És una crítica a tots els milers de persones amb discapacitat que treballen a l’administració pública o l’empresa privada i perceben prestacions?

En referència a les medalles, les va crear la mateixa administració (en l’època Saura) per atorgar-les per tenir una incapacitat per accident laboral, tot i que a l’hora de la veritat són potestatives i es deneguen la majoria fent valoracions de com s’ha produït l’accident que ha donat lloc a la discapacitat.

Es critica a si mateixa l’administració per crear aquestes medalles? O és una crítica a qui ha patit l’accident laboral pel fet de tenir un dret que la mateixa administració ha creat?

En relació a la normativa que s’està aplicant, hem de dir que sempre hem estat en contra, ja que no s’ajusta a la Convenció de l’ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat. Hem de recordar que tenim quatre denúncies al comitè de l’ONU en tràmit i una denúncia pendent. Tres són contra els ajuntaments de Barcelona, Figueres i l’Hospitalet de Llobregat, i dues contra la Generalitat de Catalunya.

En relació a la manca d’espai físic de què parla la subdirectora, en la plantilla del cos n’hi ha uns 16.900 efectius aproximadament i la suma dels mossos de 2a activitat i els que tenen una incapacitat permanent total és ridícula, no arriba ni al 5% de la plantilla. Com és possible que hi hagi tants problemes per integrar persones amb discapacitat?

La suma dels mossos de 2a activitat i els que tenen una incapacitat permanent total és ridícula, no arriba ni al 5% de la plantilla

No és cert que faltin llocs de treball per mossos amb discapacitat, tots els serveis tenen oficines de suport o mossos que fan tasques administratives i de gestió, i en tenim bastants que no tenen cap disminució, per tal motiu haurien d’estar en serveis operatius, però també fins i tot trobem funcionaris que no pertanyen al cos fen algunes tasques que no els corresponen i que serien més pròpies de funcionaris del cos de mossos.

El que no pot ser de cap manera és que arribi un mosso amb discapacitat i segueixi la mateixa gent en el servei en perfecte estat de salut ocupant places amb funcions, administratives o d’altra mena, que podrien ser susceptibles de ser realitzades per ell. Quin personal sobra? El que té discapacitat?

Quina mena de gestió de RRHH és aquesta?

Tots els serveis tenen oficines de suport o mossos que fan tasques administratives i de gestió

Serien capaços de dir amb la mateixa fredor que no tenen espai físic per dones? Per mossos de color? Per mossos d’altres religions? Per mossos del col·lectiu LGTBI? En canvi sí que són capaços de dir que no hi ha espai físic per persones amb discapacitat amb tota impunitat. Així predica amb l’exemple aquesta administració?

Actualment tenim uns 30 companys a casa esperant la recol·locació. Fins i tot, algú d’ells fa més d’un any que està esperant.

Mentrestant el cos fa calendaris solidaris.

En relació a la proposta del text normatiu presentada per Junts pel si al parlament el juliol del 2017, hem de manifestar que les declaracions falten a la veritat, com ja estem acostumats amb aquest departament. La proposta de Llei de segona activitat per bombers, mossos i policies locals va ser presentada per les nostres tres associacions el juny del 2015 a tots els grups parlamentaris.

La nostra proposició de llei va decaure sense aprovació per noves eleccions. Tots els grups parlamentaris van signar un document amb el qual es comprometien a tramitar-la en la legislatura vinent i treballar el text en ponència.  Això es va incomplir clarament per part de Junts pel Sí i per la CUP.

La nostra llei era garantista amb les persones amb discapacitat i emparada en la convenció de l’ONU i altres normes, validada pel COCARMI i el CERMI, principals organitzacions de la discapacitat a Catalunya i Espanya.

Junts pel Sí va fer una esmena a la totalitat i juntament amb la CUP la van expulsar de la seva tramitació, quedant pendent de tramitar la proposta de Junts pel Sí, que també va decaure.

La proposta del text normatiu presentada per Junts pel Sí al parlament el juliol del 2017 és discriminatòria, indefensable, una immensa vergonya.

Aquí va una pinzellada del text de la proposició de llei de segona activitat que va presentar Junts pel Sí:

  1. En funció del grau de la disminució al funcionari se li pot imposar jornada reduïda de treball. Això té moltes afectacions.
  2. Les incapacitats permanents totals, si són per malaltia o accident no laboral van al carrer (però a Bombers no: discriminació entre cossos). Si són per accident laboral, poden treballar però el tribunal de segona activitat pot reduir jornada i retribucions per raons mèdiques o denegar la segona activitat, la qual cosa pot comportar que també vagin al carrer.
  3. Discriminació a les persones amb discapacitat amb incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa: van al carrer, excloses directament.
  4. Malgrat tractar de persones amb discapacitat, no apareix per cap costat la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat ni cap normativa sobre els seus drets (totes d’obligat compliment).
  5. És contrària a la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat, segregadora i discriminatòria. L’objectiu ha estat i segueix sent el mateix: o expulsar o reduir el sou per raó de discapacitat.

Com podeu comprovar llegint aquesta petita síntesi, la proposta del text normatiu presentada per Junts pel si al parlament el juliol del 2017 és discriminatòria, indefensable, una immensa vergonya.

En canvi, la nostra proposta de llei a la qual van fer una esmena a la totalitat, ha estat utilitzada per redactar el reglament de segona activitat de l’Ajuntament de Palafrugell, un reglament que ha estat validat per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, secció quarta del contenciós. El Tribunal solament anul·la un incís d’un article, però l’esperit integrador del reglament és acceptat. Aquesta sentència és conseqüència de què la Generalitat de Catalunya va impugnar el reglament, això demostra clarament com valoren a les persones amb discapacitat.

Conclusió

En síntesi, el que tenim és una crítica als drets que podem tenir persones que hem tingut una discapacitat sobrevinguda i una queixa sobre que ja no saben on ficar-nos. Un clar rebuig. Sembla que fem nosa i som una molèstia. És per això que volen una llei per reduir aquests drets i poder expulsar-nos del cos.

Reflexioneu sobre això quan cada dia en aquesta professió us esteu jugant la salut al carrer.

Ah!… I tot això ho diuen sense complexos als mitjans de comunicació i… eh!… no passa res… són discapacitats…

About AILMED (537 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: