Última hora

Reunió d’AILMED al Departament d’Interior amb el nou conseller d’Interior, Sr. Miquel Buch

Ahir dilluns 30 de juliol aquesta associació, AILMED, representada pel seu president Àngel Gómez-Quintero i per Miquel Àngel Reguero i Evaristo Camacho, va tenir una reunió al Departament d’Interior amb el nou conseller d’Interior, Sr. Miquel Buch, a la que també van assistir el nou Secretari general d’Interior, Sr. Brauli Duart, i el nou Director General de la Policia, Sr. Andreu Joan Martínez. Des d’aquí volem agrair que ens hagin rebut.

En aquesta reunió es van abordar molts temes, però destacaríem el més urgent que va ser en referència a les reincorporacions de companys amb discapacitat, hi ha uns 28 sense treballar, alguns dels quals ja fa més d’un any que esperen i desesperen a casa, sense nòmina i cotitzacions, per poder treballar.

Li vam demanar al conseller que incorpori urgentment a aquestes persones amb discapacitat el més aviat possible. Vam incidir en que tenim sentències amb les quals la resolució que es firma de reincorporació ha de tenir efectes retroactius a la data de resolució de l’INSS, és a dir, que s’han d’abonar retribucions des d’aquesta data.

El més urgent que va ser en referència a les reincorporacions de companys amb discapacitat, hi ha uns 28 sense treballar, alguns dels quals ja fa més d’un any

L’aplicació del decret de segona activitat fa que se’ls doni de baixa del cos creant bastant inseguretat sense que puguin veure el final del túnel quant a la seva reincorporació. Un decret que ja de per si és bastant lamentable perquè aquestes persones no haurien de perdre ni un sol dia de treball ni de retribucions mentre es tramita l’expedient corresponent, com es fa amb les persones amb disminucions físiques i psíquiques que passen a segona activitat, a les que es tracta diferent i millor. Cal en aquest sentit eliminar el tracte desigual i la discriminació entre funcionaris discapacitats.

Les persones amb disminucions físiques i psíquiques que passen a segona activitat no perden ni un sol dia de treball ni de retribucions mentre es tramita l’expedient corresponent, en canvi les persones amb discapacitat amb incapacitat permanent total se les deixa a casa sense nòmina.  Cal eliminar el tracte desigual i la discriminació entre funcionaris discapacitats.

Un decret la configuració del qual és un nyap que no comporta més que entrebancs, problemes i complicacions de manera innecessària cap a persones que ja tenen suficient amb tenir una discapacitat i que no s’adequa a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, en vigor en el nostre ordenament jurídic des del 3 de maig de 2008.

El decret de segona activitat es va aprovar a finals del 2008 i se’ns va negar el dret a participar en la seva elaboració. Aquest decret crea una comissió i també en diuen que no podem participar, malgrat ser un decret que afecta drets de persones amb discapacitat. Vam informar el conseller que això ens ha obligat a posar una demanda als jutjats contenciosos.

En canvi, vam explicar al conseller, el club esportiu dels mossos és una entitat privada i té uns locals de l’administració i consta en la RLT amb funcionaris destinats, i també apareix a la intranet de la Direcció General de la Policia. Tanmateix una associació que defensa drets de persones amb discapacitat del cos no apareix enlloc.

Vam felicitar al conseller d’Interior per la valentia de reconèixer públicament que té la malaltia d’esclerosi múltiple però que aquesta li permet fer una feina que li agrada. Per a nosaltres és molt important perquè pot entendre de primera mà com es poden sentir, amb el tracte que reben, les persones que tenen una discapacitat sobrevinguda al cos de mossos d’esquadra.

Vam fer esment de la trajectòria de l’associació fins avui i de les sentències més importants que s’han guanyat. Sentències que condemnen per discriminació, per danys morals, per vulneració del principi d’igualtat o per ser il·legal jubilar forçosament mossos d’esquadra per incapacitat permanent.

També vam esmentar el que han dit CERMI I COCARMI en qualitat de ser els organismes oficials independents pel seguiment de l’aplicació de la dita Convenció, ja van constatar davant l’ONU que a les policies catalanes hi ha “vulneracions a la igualtat i no discriminació en el dret al treball de les persones amb discapacitat” i que van emetre un informe demolidor contra el decret de segona activitat.

I també el que va dir al respecte el Síndic de Greuges, que  també va detectar la vulneració de drets i que va recomanar al Departament d’Interior una regulació d’acord amb els principis que recullen la Convenció i la Directiva 2000/78/CE.

En síntesi, es fa necessària l’adaptació de les normes a la Convenció  de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat. Una mostra és el reglament de segona activitat de la Policia Local de l’Ajuntament de Palafrugell adaptat a la Convenció i validat pel TSJC, del qual es va entregar còpia al conseller.

Es fa necessària l’adaptació de les normes a la Convenció  de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat. Una mostra és el reglament de segona activitat de la Policia Local de l’Ajuntament de Palafrugell adaptat a la Convenció i validat pel TSJC

També es va comentar l’encert en el relleu de la Sra. Maite Català com a subdirectora de recursos humans, que des del 2004 estava portant la integració laboral de persones amb discapacitat. Feia molt de temps que es feia necessari un canvi de tarannà, un gir radical cap al respecte als drets d’aquestes persones.

Al fil d’això es va demanar acabar amb el funcionament del Seguiment i Valoració Mèdica i el cessament dels seus responsables, és a dir, dels 2 metges que porten el servei. Per justificar-ho, es van fer arribar al conseller tota una sèrie de motius respecte al seu funcionament que considerem molt greus.

Vam explicar que no podem estar a favor de la fundació de mossos que vol privatitzar el FAS, ja que afecta mossos amb una discapacitat i a fills amb discapacitat.

Sobre la Llei de mossos en relació als danys materials i lesions en acte de servei, considerem que tenim un conflicte d’interessos, ja que no pot ser que portin l’acusació particular lletrats de la Generalitat.

En referència al Tribunal de segona activitat, és molt poc operatiu i poc realista. En moltes ocasions ha estat utilitzat per camuflar incapacitats permanents, que a través nostre al final han estat una incapacitat permanent total o absoluta.

Aquests i molts més temes, amb exemples concrets, van sortir a la reunió i el conseller va estar molt atent a tot el seu contingut. Us mantindrem informats.

About AILMED (546 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

1 Comment on Reunió d’AILMED al Departament d’Interior amb el nou conseller d’Interior, Sr. Miquel Buch

  1. Jose Maria Parrilla // 31 de Juliol de 2018 a les 17:51 // Respon

    Una bona notícia sense cap tipus de dubte. Bona feina.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: