Última hora

Cinquè comunicat: Participem en la Comissió permanent de segona activitat (COPSA) per tractar el nou Projecte de Decret de regulació de la segona activitat i del manteniment de l’aptitud psicofísica en el cos de Mossos d’Esquadra

Ahir dia 28-7-20, vam poder assistir a una reunió extraordinària a les 10 hores al Departament d’Interior, a la qual l’administració ens va convocar per tractar el nou Decret de regulació de la situació administrativa de segona activitat i del manteniment de l’aptitud psicofísica en el cos de Mossos d’Esquadra.

Com ja sabeu, se’ns va comunicar que la nostra Associació podia adreçar aportacions per escrit fins al dia 22 de juliol. També les organitzacions sindicals han fet les seves aportacions.

Segons l’administració, a la vista de la quantitat i qualitat de les esmenes presentades per la representació de la part social, així com de la demanda majoritària de treballar més pausadament sobre aquest tema, tenint en compte la voluntat de màxim diàleg sobre un tema estratègic i de gran impacte tant per a l’organització com per a les persones treballadores, la sessió s’havia d’articular com a debat de les diferents consideracions presentades per les organitzacions sindicals.

Se’ns va manifestar que, mentre no haguéssim mantingut aquest debat obert i en conjunt, que permeti també assolir posicions més properes entre les diferents propostes de la part social, l’administració no presentaria un esborrany definitiu de text.

A fi i efecte d’ordenar el debat, prèviament a la reunió, l’administració ens va fer arribar un recull  esquemàtic, a tall de resum, de les diferents esmenes que s’havien fet arribar. En aquest recull no s’havien incorporat les aportacions de la nostra associació, cosa que ens va sorprendre molt i de la que vam demanar explicacions. La resposta va ser resumidament que no som una organització sindical. De totes maneres, s’ha de dir que tothom sabia que teníem publicades les nostres aportacions a la nostra web.

D’entrada vam manifestar a la reunió que volíem l’original de les aportacions que hagin presentat totes les organitzacions sindicals i no un resum esquemàtic. En aquest sentit es van expressar reticències per part de l’administració en el sentit de preservar la privacitat de les aportacions i que, sembla ser, que hi havia alguna organització sindical que efectivament volia preservar aquesta privacitat.

A partir d’aquí vam dir que no sabem si en el resum esquemàtic l’administració ho ha reflectit tot. Resulta sorprenent que se’ns enviï un recull esquemàtic el dia anterior cap a les 20 hores i quasi sense temps d’estudiar tot i poder fer una valoració acurada de tot el que s’ha presentat, perquè només ens arriba un esquema, se’ns digui que mantinguem un debat al qual estarà supeditat un esborrany definitiu.    

Des del nostre punt de vista, el que hauria estat lògic és que aquesta reunió s’hagués plantejat com una primera presa de consideració, tenir totes les propostes, poder estudiar-les amb temps i més endavant poder realitzar un escrit amb la nostra posició.

Com bé se’ns diu a la convocatòria es tracta d’un “tema estratègic i de gran impacte tant per a l’organització com per a les persones treballadores”, i vam expressar que creiem que això no es pot ventilar amb un debat d’un matí per poder dir que s’ha dialogat i que ja hagi de sortir un esborrany definitiu de text.

La nostra posició estava clara, les nostres aportacions són públiques totalment i estan publicades a la nostra web, i l’hem mantinguda des del principi. Nosaltres no estem d’acord amb aquest Projecte de decret. No es pot fer a correcuita un text que tracta de drets de persones amb discapacitat.

I és que és una qüestió cabdal que l’administració no entén o no vol entendre. El Projecte que volen endegar tracta de drets de persones amb discapacitat i només esmentar la Convenció al preàmbul no basta, s’ha d’aplicar.

És absolutament astorador que se’ns vulgui “vendre” que s’ha fet un text per no deixar enrere a ningú i quan preguntem a la reunió si pensen integrar persones amb discapacitat amb una incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa que tinguin capacitat laboral i vulguin exercir el seu dret al treball, se’ns contestin barbaritats com que aquestes persones no poden treballar de cap de les maneres, entre altres exquisideses. De veritat, AL·LUCINANT. Vam expressar que hauria de ser tot un prestigi que el cos de mossos d’esquadra sigui un exemple d’integració laboral de persones amb discapacitat, perquè totes, sigui el grau que sigui, si mantenen capacitat laboral, tenen dret al treball.

També se’ns vol vendre, però no ho comprem, com és de necessari el nou Projecte. És un Projecte que sembla que ha de salvar al cos del caos en el qual està sumit, la solució de tots els mals i super necessari.

Nosaltres estem convençuts que tota la sèrie de “problemes” a solucionar que puguin haver-hi es podrien solucionar ja, amb altra aplicació i interpretació de l’actual decret. Fins i tot estudiant si és adient fer algun petit retoc a l’actual decret.

Tants anys en què l’administració defensava l’actual decret a capa i espasa, tants anys defensant que era impossible de cap de les maneres que les incapacitats permanents totals poguessin passar a segona activitat i que amb aquest decret en comptes de “jubilar-nos” ens deixaven treballar, resulta que apareix una sentència del Suprem que parla de la incompatibilitat de les prestacions d’aquestes incapacitats amb una segona activitat i… Tachan!! Màgia potàgia!! Ara sí que podeu estar en segona activitat i no podem deixar ningú enrere i bla bla bla bla…

En realitat, entre altres qüestions, vam expressar que era evident que es tracta d’un text per propiciar que l’INSS retiri prestacions a persones amb discapacitat o impedir que les tinguin, no de drets de persones amb discapacitat per molt que posin la Convenció al Preàmbul. Sabent l’administració que un canvi de situació d’aquestes persones amb discapacitat pot perjudicar-les en la compatibilitat de les seves prestacions, sembla que no els importi gens i malgrat perjudicar-les volen tirar igualment el projecte endavant. No es tracta precisament d’una administració que vetlli pel benefici dels seus funcionaris amb discapacitat, més aviat pel perjudici.

Hem de dir que la majoria d’organitzacions sindicals, tal com ens consta en el resum esquemàtic, estan d’acord en el fet que el passi dels tècnics de suport no policial a segona activitat, contingut en la disposició transitòria primera del projecte, sigui voluntari. Hem de dir que estem d’acord, però també s’ha de tenir en compte la resta de regulació del decret.

“DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

—1 Els llocs de treball de tècnic de suport no policial que en el moment de l’entrada en vigor d’aquesta regulació estiguin ocupats per persones en la situació d’incapacitat permanent total es modificaran a llocs de segona activitat. “

Uns dels punts del debat es va centrar en si el punt de partida per solucionar qualsevol possible problema no estava en un nou decret sinó que està en la mateixa Llei 10/1994 o fer una de nova. Es va expressar a la reunió que no es pot començar la casa per la teulada, que el que ha de fer un decret és desenvolupar la llei, no afegir contingut a la llei, fins al punt que en alguns punts desvirtuen la llei i quasi que es vol substituir al legislador en algunes qüestions. El que és sorprenent és que la resposta de l’administració sigui del tarannà que no poden estar a l’arbitri dels partits polítics de torn, no tenen el control i és molt més fàcil fer un decret i, a més, fer una llei és molt lent i aquí sembla que hi ha moltes preses.

Tanmateix, si el que es vol és adaptar un text a una Convenció de Nacions Unides, s’ha de començar per la llei o pels reglaments que la desenvolupen? Evidentment per la llei.

De totes maneres, si es presenta un text que es vol fer passar que està adaptat a la Convenció de drets de persones amb discapacitat i nosaltres expressem que el terme “dignitat”, que ni apareix al projecte, apareix en la Convenció que s’esmenta al preàmbul del projecte de decret amb més freqüència que en cap altra convenció de drets humans de les Nacions Unides, no és presentable que se’ns contesti que volem introduir aquest terme com “per fer publicitat”. Quan Nacions Unides introdueix el terme “dignitat” o altres termes a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat no és ni per quedar bé ni per fer publicitat.

Vam deixar clar que no es pot acceptar normativa que estigui basada en el model mèdic de la discapacitat, és incompatible amb la Convenció. La Convenció suposa l’erradicació del model mèdic de la discapacitat, un model en el qual es basa el projecte.

També es va discutir molt sobre si correspon que es desenvolupi en aquest decret l’article 44 de la Llei 10/94 sobre manteniment de les aptituds psicofísiques necessàries. Nosaltres vam expressar que no correspon i que hauria de correspondre en un decret sobre provisió de llocs de treball.

Respecte al passi a la segona activitat per raó de l’edat, va haver-hi un debat aferrissat sobre que s’obligui el funcionari a comprometre’s a demanar la jubilació anticipada amb arguments de la part social a favor i en contra. Nosaltres vam manifestar que no estem d’acord, no es pot demanar aquest compromís, la jubilació anticipada és voluntària.

Després d’un canvi d’impressions de quasi quatre hores, que ens va deixar un regust de no portar a res, de no arribar a cap acord, més aviat a copsar que la part social en general rebutjava el projecte, resulta que curiosament l’administració estava molt contenta de com havia anat el debat. Per l’administració havia estat un debat molt interessant i enriquidor! Sincerament, una sensació desconcertant perquè des del nostre punt de vista no era el que s’havia viscut en aquesta reunió.

Nosaltres, davant les múltiples deficiències que conté el projecte de decret, vam expressar que ens veiem en l’obligació d’exigir que es retiri completament el projecte presentat.

Ara com a resultat de la reunió es diu que el que toca és preparar un altre text del Projecte de decret en el qual s’incorporin les aportacions, sembla que una sola (fantàstica) reunió ha bastat per fer-ho i ja ho tenim tot clar sobre aquest “tema estratègic i de gran impacte”. També es va afegir que es facilitarà pròximament un calendari de les diferents fases que ha de seguir el decret.

Volem incidir en què en relació amb els tècnics de suport no policial seria acceptable que el passi a segona activitat fos voluntari, tal com va manifestar la majoria, però nosaltres volem incloure en aquesta voluntarietat els que tinguin una resolució de l’INSS anterior a l’entrada en vigor del decret o una sentència que concedeixi una incapacitat permanent denegada amb anterioritat al decret.

Seguiran més comunicats. Si us plau, feu córrer aquest comunicat i pengeu-lo als serveis. Gràcies pel vostre suport.

About AILMED (558 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

1 Comment on Cinquè comunicat: Participem en la Comissió permanent de segona activitat (COPSA) per tractar el nou Projecte de Decret de regulació de la segona activitat i del manteniment de l’aptitud psicofísica en el cos de Mossos d’Esquadra

  1. Les associacions sindicals vostres haurien de ser personal tècnic professional i compromès en la situació dels seus companys. Sobta la malafeta de entregar el text l tarda anterior i que els sindicats no s’aixequin de la reunió.Sobta el concepte de que passar de tècnic policial a segunda activitat sigui voluntari O fins i tot que no entenguin tots plegats DG i sindicats que un decret NO AFINA les mancançes de la situació de incapacitats permanents i la de segona activitat, de fet és la llei de policia qui hauria de contemplar drets fonamentals de la integració laboral de persones amb discapacitats i ser garant de que un decret no malinterpreti deliberadament dita situació i drets. S’està molt lluny de la solució…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: