Última hora

Segons “El Confidencial” el Govern proposa restar un euro mensual del salari a cada mosso d’esquadra per finançar una Fundació privada

Interior torna a plantejar la creació d’una Fundació de Mossos d’Esquadra per privatitzar el Fons d’Acció Social (FAS) i les seves obligacions

El dilluns 19 d’octubre ens vam trobar un article en El Confidencial que ens va cridar l’atenció. En ell s’afirma que la cúpula del Departament d’Interior va explicar dijous passat als representants dels Mossos d’Esquadra que es preveu crear aviat la Fundació PGME (Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra). Segons Interior, el director d’aquesta fundació tindrà un sou, encara sense especificar.

Segons El Confidencial, Interior va inquirir als representants dels sindicats policials per la possibilitat que cada agent vegi restat del seu salari un euro mensual per a finançar aquest nou organisme. Així, la fundació comptaria amb 18000 euros mensuals de finançament, a més de les partides que pugui facilitar el Govern i els ingressos que pugui obtenir por les seves activitats, sigui elaborant informes o realitzant estudis de situació.

Tal com diu l’article, els sindicats es van oposar, en principi, a la mesura, perquè, en tot cas, i respectant la llibertat individual de cada persona, aquesta aportació hauria de fer-se de manera voluntària. En la reunió, es va explicar també que la Generalitat lliurarà a aquesta nova fundació un “edifici amb dignitat” i que el seu cap visible serà també una persona “de prestigi” que hagi tingut vinculació amb el Departament d’Interior.

Desconeixem qui ha filtrat aquesta notícia i el nivell de fiabilitat de la informació. En tot cas, el tema de la creació d’una fundació del cos de Mossos d’Esquadra ja ve de bastants anys enrere i la nostra associació sempre s’ha posicionat molt clarament en contra com, per exemple, podeu veure en un post nostre de 2017.

Tot el que es diu sobre la finalitat d’aquesta fundació és assumible i hauria de ser-ho per part del Fons d’Acció Social (FAS), però és que el que no ho sigui també seria obligació assumir-ho pel mateix departament d’Interior i no per una fundació privada.

En aquell moment, el març de 2017, el departament d’Interior també va informar els sindicats de la immediatesa de la creació de la Fundació Mossos d’Esquadra. Es van explicar els pilars bàsics que tindria (protecció social, memòria històrica, solidaritat, cultura de la seguretat) i que el Director de la Fundació seria una figura professional que tindria un sou assignat per aquesta tasca, juntament amb el personal administratiu que hi treballi, així com que els sindicats representatius tindrien un lloc dins el Patronat d’aquesta fundació.

Llavors, quan es parlava del finançament de la fundació, es deia que es tractaria d’una entitat privada que es finançaria amb mecenatge d’entitats, aportació de l’administració, microfinançament d’entitats privades i l’aportació mensual dels que voluntàriament es fessin socis de la Fundació i que només aquests tindrien dret a beneficiar-se dels ajuts. Ara sembla que la idea és que les aportacions dels agents no siguin voluntàries i restar un euro de la nòmina de cada agent.

Tot plegat ens sembla lamentable. Com ja vam dir, amb aquesta fundació el departament d’Interior es treu de sobre les seves obligacions, en altres paraules “privatitza les seves obligacions”, delegant en una fundació privada de la qual viuran uns quants. Sembla un bon “negoci”.

La guinda del pastís és pretendre “ficar la mà” a la nòmina dels funcionaris per finançar una entitat privada.

És evident que hi haurà una despesa en salaris per tot el personal de la pretesa fundació. Tots aquests diners que es gastaran en aquests salaris es podrien dedicar directament al Fons d’Acció Social (FAS) de mossos en qüestió de protecció social.

La protecció social, la solidaritat, ja es contemplava en el FAS, un fons social que sembla que des de fa anys ja ha quedat defenestrat per sempre per part d’Interior. Si ho volen privatitzar que parlin clar. Tot el que es diu sobre la finalitat d’aquesta fundació és assumible i hauria de ser-ho per part del FAS, però és que el que no ho sigui també seria obligació assumir-ho pel mateix departament d’Interior i no per una fundació privada.

Per què servirà llavors la pretesa fundació privada? A part de per justificar que mai més no hi hagi el Fons d’Acció Social (FAS) de mossos, servirà per tapar mancances cap als mateixos funcionaris, netejar la imatge fent propaganda i omplir-se la boca de solidaritat.

Tot això, a més, amb la guinda del pastís que és pretendre “ficar la mà” a la nòmina dels funcionaris per finançar una entitat privada. A més, sembla que es planteja fer-ho de manera obligatòria i no que cada agent faci aportacions de manera voluntària. Sigui com sigui, tot plegat resulta patètic i absolutament inacceptable.

About AILMED (540 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: