Última hora

Nacions Unides dictamina que l’Ajuntament de Figueres va discriminar un policia local a qui va jubilar forçosament per motiu de la seva discapacitat

Com ha explicat aquest matí SER CATALUNYA, Nacions Unides ha reconegut a Jordi M, guàrdia urbà de Figueres, que va ser discriminat per l’Ajuntament després que un conductor begut l’atropellés i el deixés amb una discapacitat el 13 de febrer del 2008.

Us oferim l’entrevista realitzada per Josep Cuní avui a SER CATALUNYA a Jordi i a la persona que ell ha designat com a portaveu, Àngel Gómez-Quintero, president de l’Associació per la Integració Laboral – Mossos d’Esquadra amb Discapacitat (AILMED).

Hem d’agrair la tasca davant Nacions Unides realitzada per Victoria Prada, experta en demandes internacionals. A partir d’ara el cas de Jordi el portaran les lletrades de Crespo & Fanlo Advocats

Tal com explica la notícia de SER CATALUNYA, l’Ajuntament de Figueres no li van donar cap feina alternativa i el van obligar a jubilar-se amb 41 anys. Ara en té 52 i no ha deixat de batallar a totes les instàncies possibles per recuperar un lloc de feina a la Guàrdia Urbana, d’on va ser expulsat després de l’accident malgrat que ell sempre ha defensat que podria fer, per exemple, feines de seguretat viària a les escoles o informes interns.

El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU li dóna la raó després d’11 anys. L’Ajuntament de Figueres, els jutjats i fins i tot el Constitucional li havien desestimat la petició de poder reincorporar-se a la Guàrdia Urbana en segona activitat i avalaven la decisió del consistori d’expulsar-lo al·legant que tenia declarada la incapacitat permanent total.

L’equip de govern d’aleshores en els mandats de Santi Vila i Marta Felip es va escudar en què el consistori no tenia regulada la segona activitat i com que li havien reconegut una incapacitat total permanent el van forçar a jubilar-se, perdent així la condició de funcionari. El reglament de segona activitat posteriorment aprovat per l’Ajuntament el 2015 resulta que no contempla la retroactivitat per casos anteriors i per tant li han vetat sempre l’opció de poder tornar.

Ara l’ONU declara en un dictamen publicat recentment que aquest urbà va ser discriminat per l’Ajuntament de Figueres i que es van violar fins a 4 articles de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, en vigor a Espanya i que forma part del nostre ordenament jurídic intern. Un dictamen que, per cert, coincideix plenament amb el que ja va dir sobre el cas el dictamen del Síndic de Greuges de Catalunya emés el 3 de maig de 2010.

El Comitè dictamina que aquest policia “va ser discriminat, per motiu de la seva discapacitat, en la continuïtat de la feina pública que desenvolupava” i que “la jubilació forçosa de l’autor com a conseqüència d’un accident de trànsit que li va provocar una discapacitat permanent va constituir una violació de l’article 27” de la Convenció.

Per tot plegat, l’ONU li diu a l’Estat que s’ha de revisar la situació d’aquest agent, avaluar-lo per considerar quina feina podria fer en segona activitat, ajustar el reglament municipal perquè pugui reincorporar-se, i que el compensin adequadament per tots aquests anys de litigis.

Ara l’Estat ha de presentar al Comitè, en un termini de sis mesos, una resposta per escrit, que haurà d’incloure informació sobre les mesures que hagi adoptat en vista del dictamen i les recomanacions del Comitè que figuren en el present dictamen.

És important deixar ben clar que l’Estat ha de complir obligatòriament amb les mesures i recomanacions d’aquest dictamen de Nacions Unides. També és important reiterar i deixar ben clar que, com ja hem explicat en altres posts, que la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat és un tractat internacional directament invocable i aplicable en tots els nivells territorials. En aquest sentit hi ha dos mandats constitucionals essencials:

  1. Que després de la seva publicació forma part del nostre ordenament jurídic (Art. 96. 1 CE).
  2. Que és referent d’interpretació dels drets fonamentals (Art. 10.2 CE).

La jurisprudència del nostre més alt Tribunal, el Tribunal Constitucional, i la Llei 25/2014, de 27 de novembre, de Tractats i altres Acords Internacionals, reforça aquesta obligatorietat.

About AILMED (590 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: