Última hora

Publicada al DOGC una Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació que ni tan sols esmenta la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

El 31 de desembre es va publicar al DOGC la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, que entrarà en vigor un mes després de la seva publicació.

Aquesta associació va comparèixer a la ponència en referència al Projecte de llei el 25 de novembre de 2019 en el Parlament de Catalunya.

En aquesta compareixença ja vam dir que creiem que no aportaria res de nou ni tampoc solucionaria les discriminacions, en concret per motiu d’una discapacitat.

Vam invocar la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, de 13 de desembre de 2006. La Convenció és la base de tot, una norma suprema que han de desenvolupar tant els departaments com a la resta d’administracions en les seves competències.

La Convenció dels drets de les persones amb discapacitat forma part del nostre ordenament jurídic i és referent d’interpretació dels drets fonamentals. Va entrar en vigor el 3 de maig de 2008.

La Llei 25/2014, de 27 de novembre, de Tractats i altres Acords Internacionals, estableix l’aplicació directa, i la prevalença en cas de conflicte, enfront de qualsevol norma de l’ordenament intern.

I resulta que es publica una Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació que ni tan sols esmenta aquesta Convenció. Bastant lamentable.

Recordem que el dia 5 de maig de 2016 es va aprovar al Parlament de Catalunya la Moció 28/XI, sobre les polítiques socials, que estableix que:

“El Parlament de Catalunya insta al Govern a:

Adaptar normativament els valors i mandats de la Convenció de l’ONU dels drets de les persones amb discapacitat aprovada a les Nacions Unides el 2006”.

Cada sector, cada departament de la Generalitat de Catalunya, té l’obligació de regular i aplicar concretament el que en diu la Convenció, i els dictàmens del Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, adaptant tota la normativa que sigui necessària, així com la normativa municipal. Encara cal adoptar innovacions i modificacions legislatives i reglamentàries de gran importància. A més, i amb excessiva freqüència, es detecten pràctiques administratives i d’altres operadors jurídics contràries fins i tot a les normes vigents ja adaptades a la Convenció, o que eludeixen interpretar conforme a la mateixa aquelles disposicions de l’ordenament que encara no han estat reformades i que afecten els drets de les persones amb discapacitat.

Amb la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat, estem davant d’un tractat internacional que és directament invocable i aplicable en tots els nivells territorials, i que ha de fer front a una realitat endèmica de vulneració de drets, que exigeix una evolució en la forma d’entendre i aplicar el principi d’igualtat, no discriminació i autonomia des de la dimensió dels drets humans que proclama.

En l’àmbit de la discapacitat, ben poca cosa aporta una llei d’igualtat de tracte i no-discriminació que ignora aquesta Convenció. Desafortunadament, aquesta llei no solucionarà les discriminacions per raó d’una discapacitat, ni donarà un plus de seguretat a aquestes persones. En la nostra opinió, la seva utilitat no anirà més enllà de servir de decoració o de propaganda política. 

About AILMED (562 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: