Sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat de mossos d’esquadra
El dia 19 de febrer vam assistir a una sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat (COPSA) de mossos d’esquadra.
D’entrada, de la mateixa manera que ho vam dir respecte a la sessió extraordinària del dia abans, just després d’unes eleccions a Catalunya considerem totalment fora de lloc aquestes convocatòries, i menys per seguir endavant amb temes de l’anterior legislatura, ja que no sabem encara ni qui dirigirà el departament d’Interior.
Us oferim un resum dels punts que es van tractar en aquesta sessió:
Dades sobre el nombre de funcionaris en segona activitat i els que ocupen llocs de tècnic de suport no policial
En aquesta sessió es va informar que tenim 450 funcionaris al cos en situació administrativa especial de segona activitat i que hi ha 47 sol·licituds en tràmit per passar a aquesta situació.
L’administració també va informar que hi ha 354 funcionaris al cos que poden sol·licitar el passi a segona activitat per edat i no ho han fet.
Tenim 261 funcionaris que ocupen llocs de tècnic de suport no policial i 26 expedients en tràmit per ocupar aquestes places. En aquest punt l’administració va donar una sèrie de detalls sobre les dificultats referents a la integració laboral de les persones amb discapacitat que sol·liciten aquestes places i els esforços que s’estan fent per agilitzar les incorporacions.
Malgrat que continuem encoratjant a l’administració a implementar aquests esforços, no podem deixar de tornar a insistir en el fet que no podem acceptar que l’administració es col·lapsi respecte a la reubicació d’aquest nombre tan ridícul de tècnics de suport no policial. Un total de 287 funcionaris en relació amb els més de 18 mil mossos d’esquadra a la plantilla actual no arriba ni a l’1,5%. El fet indiscutible és que contínuament es van amuntegant més i més persones amb discapacitat esperant mesos per poder treballar.
Si tants problemes generen els tècnics de suport no policial per la seva reubicació, vam llençar la proposta de què es faci un decret especialment pels tècnics de suport no policial i qualsevol classe d’incapacitat, que contempli totes les destinacions a la Generalitat de Catalunya (amb un pacte amb funció pública) i que pugui escollir a qualsevol destinació de qualsevol departament.
Catàleg de llocs de segona activitat
Se’ns va facilitar un catàleg de llocs de treball que es considera que poden ser ocupats en segona activitat en tots els serveis del cos. En total en aquest catàleg es sumen 3394 llocs de treball en segona activitat, de les quals 497 ja estan ocupades.
En relació amb aquest catàleg, vam insistir en el fet que les funcions haurien d’estar molt més definides. També en relació amb les funcions dels tècnics de suport no policial, vam dir que hauria de quedar ben clar que les funcions no són policials.
En aquest catàleg consten unes destinacions de segona activitat que ens sorprenen, com destinacions a la fundació, de la no coneixem ni els estatuts i amb la que de moment no estem d’acord, i al club esportiu, que no oblidem que és una entitat privada. Al parer nostre, no se’ns va donar cap resposta raonada sobre aquestes destinacions, simplement se’ns va donar una vaga resposta dient que “són llocs que es poden recollir, de fet s’estan recollint, i no veuen on està la problemàtica”. Prenem nota.
Implementació de la tramitació de la sol·licitud de segona activitat per ATRI
En un altre punt se’ns va explicar algunes novetats que s’han implementat al portal ATRI. Com a alternativa al registre tradicional ara s’afegeix, a més, la possibilitat de poder realitzar telemàticament a través d’aquest aplicatiu certs tràmits com és el de passi a segona activitat, podent adjuntar la documentació necessària.
Problemes pels funcionaris que han esgotat els 545 dies d’IT i segueixen pendents de la resolució de l’INSS
Va haver-hi un punt en el qual es va parlar dels funcionaris que han esgotat els 545 dies d’IT i segueixen pendents de la resolució de l’INSS.
Nosaltres vam dir que a partir de l’any de baixa d’IT s’hauria de dur a terme el pagament directe al treballador per part de l’INSS, complementat per l’administració. Aquest tràmit en la majoria de funcionaris ara per ara no es realitza (des que va començar la pandèmia), els funcionaris afectats han continuat cobrant la nòmina i cotitzant per la nòmina fins als 18 mesos (545 dies d’IT).
Llavors, des dels 545 dies fins a la resolució de l’INSS, és el treballador qui ha de realitzar posteriorment aquest tràmit i demanar a l’INSS el pagament directe. Però això té uns efectes lentíssims i hem tingut casos de mossos i funcionaris que han estat de 4 a 6 mesos sense cobrar res.
A més, a partir dels 545 dies quan li arriba la resolució de l’INSS al funcionari, aquest ha de realitzar també el tràmit de demanar el complement del pagament directe a la DGP. Considerem que l’administració hauria de fer aquest tràmit d’ofici, i no que l’hagi de demanar el funcionari, ja que sap quan se’l dona de baixa i quan l’INSS resol, té totes les dades, per tant l’administració pot evitar tota aquesta burocràcia. Vam demanar que s’haurien d’estudiar solucions perquè això no passi.
Per altra banda, vam tornar a sol·licitar que es faci públic el càlcul del complement d’IT, que ens ho diguin exactament. Sabem que l’INSS paga el 75% de la base reguladora, el que no sabem és quina fórmula s’aplica per calcular el complement d’IT que fa el departament.
Oficina d’atenció als funcionaris en situació de segona activitat i llocs de tècnic de suport no policial
L’administració està treballant en la creació d’una oficina d’atenció als funcionaris en situació de segona activitat i llocs de tècnic de suport no policial. La nostra opinió és que s’hauria de crear per tota Catalunya, amb un representant a cada regió policial per tal de facilitar la més ràpida integració.
Volem veure si aquesta oficina continuaria amb les proves pilots que es van fer, tant a la regió metro nord com a la de Barcelona, d’una figura de coordinador de tècnics de suport no policial. El personal estava molt content amb el feedback d’aquesta figura. No va agradar gaire que desaparegués aquesta figura de la regió metro nord.
Interessa saber si hi hauria una ampliació de funcions i qui compondria aquesta oficina. Entenem que aquesta oficina no té per què estar portada per comandaments, sinó per persones afectades, en segona activitat o tècnics de suport no policial amb certs coneixements.
Aquesta oficina hauria de propiciar també el control de les persones destinades fora del cos, tenint en compte que aquestes persones estan bastant desemparades a l’hora de fer certs tràmits o peticions.
Assignació i canvis de llocs de treball de tècnics de suport no policial
Les assignacions, canvis de llocs de treball i els ajustos raonables s’han de realitzar amb base a la patologia de la persona, amb relació a la discapacitat, els criteris sempre haurien de ser d’acord amb el funcionari i les necessitats específiques de cada persona amb discapacitat.
És important assenyalar que els ajustos raonables han de negociar-se amb la persona i sobretot que s’apliquen des del moment de sortir de casa (no comencen a aplicar-se en arribar a la feina).
Els canvis que es demanen els funcionaris no són perquè sí, no són un caprici, no n’hi ha cap que no sigui perquè les patologies han empitjorat. En aquests moments tenim pendents diversos funcionaris amb empitjoraments en la seva salut que obliguen aquests funcionaris afectats a tenir baixes i altes intermitents. Llavors, s’han d’accelerar i propiciar els canvis de llocs de treball en aquestes situacions, fins i tot en fer canvis a llocs fora del cos.
Incorporació dels tècnics de suport no policial al PGH
Respecte a la incorporació dels tècnics de suport no policial al PGH, vam assenyalar que va haver-hi falta de comunicació, ja que no es va penjar la notícia al portal web ni es va comunicar al personal. Vam preguntar com és possible que estant ja al PGH, encara hi hagi tècnics de suport no policial als quals els fan firmar llibres per controlar l’horari.
Amb tot, l’administració va demanar un marge tenint en compte que el procés d’incorporació d’aquest personal a la plataforma horària es preveu finalitzi l’1 de març.
Actuació dels lletrats de la Generalitat de Catalunya i de la mútua als jutjats de la Jurisdicció Social
La nostra associació va denunciar a la COPSA l’actuació dels lletrats de la Generalitat de Catalunya i de la mútua als jutjats de la Jurisdicció Social. Aquest va ser un punt a l’ordre del dia exclusivament a proposta d’AILMED.
Aquest tema ens sembla extremadament greu i ja es va tractar en una reunió que vam tenir amb el conseller d’Interior.
Per una banda, tenim procediments en els jutjats del contenciós administratiu, en els que els lletrats de la Generalitat de Catalunya fan constar que els tècnics de suport no policial no estan en segona activitat.
Per altra banda, tenim altres procediments als jutjats socials iniciats per la mútua en els quals sembla, per la forma d’expressar-se, que van d’acord el lletrat de la mútua i el lletrat de la Generalitat de Catalunya. Aquí els lletrats de la Generalitat de Catalunya diuen tot el contrari: que sí que estan en segona activitat.
Des del primer moment (i això que estan demandats per la mútua) els lletrats de la Generalitat es posen a favor de la mútua manifestant que el tècnic de suport no policial està en segona activitat per tal que es declari la incompatibilitat de la prestació.
És molt greu la forma d’actuar dels lletrats, actuant clarament en contra del funcionari per perjudicar-lo.
Problemes pels tècnics de suport no policial sobre la introducció de la formació a l’expedient de funcionari
A precs i preguntes vam consultar sobre problemes que hem detectat sobre la introducció de la formació a l’expedient de funcionari. Els tècnics de suport no policial no poden introduir la formació a l’expedient ni per l’enllaç del portal web, ni per l’ATRI. Com han de fer-ho?
L’administració es va comprometre a donar una solució.
Seguiran més comunicats. Si us plau, feu córrer aquest comunicat i pengeu-lo als serveis. Gràcies pel vostre suport.
Deixa un comentari