Continua en vigor la mesura cautelar que ens permet poder participar en la Comissió permanent de segona activitat de mossos d’esquadra
L’Associació per la Integració Laboral – Mossos d’Esquadra amb Discapacitat (AILMED), som una organització representativa de persones amb discapacitat i, com a tal, sempre hem exigit que l’administració ens garanteixi la participació en la preparació, elaboració i adopció de les decisions i, en el seu cas de les normes i estratègies que concerneixen aquestes persones, en totes les reunions, comissions, grups de treball i anàlegs, on s’estudiïn, proposin o es debatin les condicions laborals del conjunt de funcionaris del cos de Mossos d’Esquadra que tinguin una discapacitat, tal com estableix l’article 54 del Reial decret Legislatiu 1/2013.
Així li vam fer saber al Conseller del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, arran de la creació de la Comissió permanent de segona activitat de mossos d’esquadra. Creiem que no fa falta dir que el treball d’aquesta comissió afecta drets de persones amb discapacitat, tant de les que passen a segona activitat per disminució de la capacitat com les que passen a ocupar llocs de treball de tècnics de suport no policial per la seva discapacitat.
Finalment, ni ens vam respondre i, davant del silenci administratiu, no ens va quedar més remei que interposar una demanda al contenciós administratiu.
Mai hem pogut entendre el perjudici que pot suposar que una associació de persones amb discapacitat del cos participi. No entenem com poden estar en contra d’això alguns alts càrrecs del departament d’Interior i alguns representants sindicals. Simplement es tracta de participar, d’aportar valor i que se senti la veu de les persones amb discapacitat que representem. Res més.
Vam obtenir una Sentència de mesura cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb relació al fet que AILMED podia participar en la comissió permanent de segona activitat de mossos d’esquadra, mentre es seguia endavant amb el procediment al contenciós administratiu.
Ara, hem rebut una primera sentència del contenciós administratiu que ens desestima poder participar com a organització representativa de persones amb discapacitat en la Comissió permanent de segona activitat. Hem interposat recurs d’apel·lació i continuarà en vigor la mesura cautelar i podrem seguir participant en la comissió.
Hem interposat recurs d’apel·lació i seguirem endavant i arribarem fins on calgui per defensar els nostres drets i els dels nostres afiliats. Mentrestant continua en vigor la mesura cautelar i podrem seguir participant en la comissió.
Diu aquesta primera Sentència que la normativa que desenvolupa la Llei 10/1994, no preveu que en la comissió hi hagi associacions i que, per tant, no es vulnera Reial decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, ni la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.
També diu que els drets de les persones amb discapacitat queden perfectament defensats a través de les organitzacions sindicals, que els discapacitats tenen veu i vot i una participació activa en la comissió a través de les organitzacions sindicals.
Al respecte, hem de dir que això no deixa de ser més que una opinió, és una afirmació totalment subjectiva, ja que tenim perfectament presents els motius pels quals al 2007 no vam veure més sortida que crear aquesta associació, motius sobre els quals no entrarem ara perquè no vénen al cas.
El que no podem acceptar és que la Llei 10/1994, i la normativa que la desenvolupa, sigui un mur impenetrable que generi una impunitat davant les normes de rang superior sobre drets de persones amb discapacitat. És clar que s’estan vulnerant normes de rang superior, ja que aquestes normes estableixen l’obligació a l’administració de promoure la participació de persones amb discapacitat a través de les seves organitzacions representatives.
Un sindicat defensa els drets dels treballadors, dels seus afiliats, entre els quals pot haver-hi discapacitats, és clar, però no és una “organització representativa de persones amb discapacitat”, tal com estableix el Reial decret Legislatiu 1/2013.
Amb tot, com hem dit, hem interposat recurs d’apel·lació i seguirem endavant i arribarem fins on calgui per defensar els nostres drets i els dels nostres afiliats. Mentrestant, continua en vigor la mesura cautelar que va estimar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Deixa un comentari