Participem en la Sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat de mossos d’esquadra
El passat 21 de maig vam assistir a una sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat (COPSA) de mossos d’esquadra.
Us oferim un resum d’alguns punts que es van tractar en aquesta sessió:
Dades sobre persones funcionaries en situació administrativa especial de segona activitat i de funcionaris que ocupen llocs de suport a la funció policial.
Us oferim algunes dades actualitzades:
Segona activitat: 477 funcionaris (260 per motiu d’edat i 217 per motiu mèdic).
Expedients en tràmit de segona activitat: 54 expedients (37 per motiu d’edat i 17 per motiu mèdic).
Llocs de suport tècnic no policial: 286 funcionaris.
Expedients en tràmit de llocs de suport tècnic no policial: 28 expedients.
Tot i tenir l’edat no han demanat la segona activitat: 367 funcionaris.
Estat de les tramitacions i terminis de resolució de sol·licituds de segona activitat i de llocs de suport tècnic no policial. Criteris d’assignació dels llocs de treball.
Estat de tramitacions de segona activitat:
De la darrera COPSA de febrer fins ara hi ha un augment de 27 funcionaris, més 18 funcionaris que passaran a aquesta situació amb efectes des de l’1 de juny.
Dels 54 expedients en tràmit de segona activitat: 18 passaran a aquesta situació amb efectes des de l’1 de juny i queden 36 pendents.
Estat de tramitacions de llocs de suport tècnic no policial:
De la darrera COPSA de febrer fins ara un hi ha augment de 38 funcionaris, 13 d’ells més entren l’1 de juny.
Hi ha 28 expedients pendents, dels quals 13 d’ells entren l’1 de juny i 15 resten pendents de reubicació.
Terminis de resolució:
Resulta difícil per l’administració donar terminis de resolució, però dóna aquestes dades aproximades.
Segona activitat per edat: 2 mesos.
Segona activitat per causa mèdica: 3-4 mesos.
Llocs de suport tècnic no policial: 2-3 mesos.
L’administració fa esment amb xifres de l’esforç i el volum de feina que realitza per la ràpida incorporació de funcionaris a llocs de suport tècnic no policial.
Pregunta realitzada per AILMED:
Quins són els criteris que s’utilitzen per canviar el lloc de treball d’un funcionari en segona activitat per disminució psicofísica? Es tenen en compte les seves patologies a l’hora de fer aquests canvis? Fins a quin punt?
Resposta de l’administració:
Segons el decret 246/2008 que diferencia si el lloc és susceptible de ser assignat en segona activitat, si no és susceptible s’ha de buscar lloc amb acord amb la persona i es busquen llocs a la mateixa localitat de la destinació o properes, tenint en compte les limitacions de la persona i l’informe de tasques que pot i no pot realitzar.
Pregunta realitzada per AILMED:
Es compleix l’acord de la COPSA amb el qual la destinació del TSNP serà la que tenia abans de l’IPT? Quins criteris es fan servir quan se’ls diu que aquesta destinació està plena? Què es prioritza?
Resposta de l’administració:
Sí. Preferentment s’adscriu a l’última destinació. Si no es busca una alternativa a la regió policial. Els criteris poden ser molt diversos, depenent de l’ocupació i de l’espai físic disponible, ubicació, feines suficients, perfil (que aquella persona tingui unes limitacions adequades o no a la feina que s’hagi de fer al lloc), etc. Per tant, criteris molt diferents i molt variats a l’hora de decidir si aquella persona pot romandre o no a l’última destinació o s’ha de buscar una alternativa a la regió policial.
Pregunta realitzada per AILMED:
Es té en compte a l’hora de les destinacions i horaris la conciliació familiar i les patologies del funcionari?
Resposta de l’administració:
Sí que es té en compte la conciliació familiar, com amb qualsevol altre funcionari. Es demana flexibilitat, depenent de com estigui el volum l’ocupació i la disponibilitat d’horaris.
Pregunta realitzada per AILMED:
Quins són els criteris d’elaboració de l’expedient de salut laboral que elaboren els metges de salut laboral del departament d’Interior?
Resposta de l’administració:
Quant a les patologies, els informes de vigilància de la salut són preceptius sobre el que pot fer i no pot fer el funcionari i es té en compte per trobar lloc a aquesta persona.
Pregunta realitzada per AILMED:
En relació amb l’anterior pregunta se’ns informa per part del facultatiu que l’informe que s’elabora s’ha de demanar a personal. No seria més fàcil que quan envia aquest informe també se li enviï al funcionari?
Resposta de l’administració:
Aquest informe no s’està lliurant a títol individual i s’està demanant. Es valorarà lliurar-lo d’ofici.
Informació sobre el funcionament de l’oficina d’atenció de segona activitat i llocs de suport tècnic no policial.
S’ha començat a implementar aquesta oficina amb un company ubicat a Plaça Espanya, adscrit a la subdirecció de recursos humans. Les funcions s’han començat en l’àmbit dels llocs de suport tècnic no policial i pròximament s’ampliarà a l’àmbit de la segona activitat.
Les tasques principals són d’interlocució inicial amb la persona interessada, informació sobre tràmits i terminis i qualsevol consulta o dubte. Un cop finalitza tot el procediment per adscriure al lloc de suport es comunica amb la persona interessada, s’envia tota la documentació i s’assessora amb els tràmits. Un cop incorporada la persona s’assessora amb tots els dubtes del dia a dia.
Aquesta associació ja fa molts anys que va proposar una idea com aquesta a l’administració, una idea que, fins i tot, es va plasmar per escrit en 2015 en una proposició de llei al Parlament de Catalunya (article 7), amb el nom de “Servei de suport i atenció”. Aquell servei proposat per AILMED i aquesta oficina tenen el mateix esperit: recolzament, informació i assessorament en tràmits i processos, donant confiança i seguretat al funcionari.
S’ha trigat molt de temps en implementar una oficina com aquesta i l’administració comença a entendre els beneficis que pot comportar. Esperem que els pròxims governs continuïn tirant-la endavant.
Terminologia utilitzada sobre funcions en segona activitat, en concret “actuacions policials operatives”, i sobre adaptacions laborals de treball, en concret “restabliment de l’ordre o la seguretat”.
El concepte “actuacions policials operatives” està contingut en l’ordre de funcions de segona activitat.
El concepte “restabliment de l’ordre o la seguretat” està relacionat amb les adaptacions laborals de treball.
Són conceptes que no queden clars i que no estan definits enlloc i, per tant, són interpretables.
Ara mateix l’administració està treballant en una revisió d’aquests conceptes. Es porta temps mirant de redefinir aquests conceptes que no queden clars per tal que hi hagi un criteri únic.
En aquesta comissió l’administració va parlar d’un nou document intern sobre les adaptacions laborals de treball que sigui consensuat i clarificador.
Precs i preguntes.
Pregunta realitzada per AILMED:
Segons hem sabut, en data 30/04/2021, els sindicats van estar convocats a una reunió per tractar diferents temes. Un d’ells va ser un projecte de creació d’una “Oficina d’Atenció als Mossos”. Quin serà el funcionament d’aquesta nova oficina d’atenció als mossos, jugarà algun paper quant al tema que ens ocupa de 2a activitat i llocs de suport tècnic no policial?
Resposta de l’administració:
De moment, no hi ha una resposta.
Pregunta realitzada per AILMED:
Què s’ha fet per solucionar que els tècnics de suport no policial no poden introduir la formació a l’expedient ni per l’enllaç del portal web, ni per l’ATRI? (A la COPSA de 19 de febrer, a precs i preguntes vam consultar sobre problemes que hem detectat sobre la introducció de la formació a l’expedient de funcionari. L’administració es va comprometre a donar una solució. Ja fa tres mesos).
Resposta de l’administració:
Se’ns contesta que ja està solucionat i que els tècnics de suport no policial ja poden introduir la formació a l’expedient per l’enllaç del portal web. Tanmateix hem fet comprovacions i la realitat és que, de moment, no s’ha solucionat res, aquests funcionaris continuen sense poder introduir la seva formació d’aquesta manera.
Deixa un comentari