Última hora

La Direcció General de la Policia dicta una Instrucció amb la qual impedeix realitzar teletreball a persones amb discapacitat

Recentment s’ha publicat la Instrucció 5/2021, de 3 d’agost, sobre la reincorporació presencial al servei de les persones funcionàries del CME que ocupen llocs de treball de l’escala de suport i de suport tècnic a la funció policial, amb motiu del coronavirus SARSCoV-2.

En aquesta Instrucció s’explica que l’article 2 del Decret 77/2020, de 4 d’agost, pel qual es regula la prestació de serveis en la modalitat de teletreball per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms, n’exceptua expressament les persones membres del cos de Mossos d’Esquadra, que s’han de regir per les seves normes, pactes i acords específics. Així, l’article 5.2 preveu la pertinença a aquest col·lectiu com a motivació per a emetre un informe-proposta desfavorable a l’autorització del teletreball. 

També s’afegeix que en l’àmbit de la Mesa General de la Funció Pública es va signar l’Acord sobre la prestació de serveis en la modalitat de teletreball en data 25 de febrer de 2020, és a dir, amb caràcter previ a les diferents restriccions sanitàries derivades de la pandèmia per Covid-19. Per contra, en l’àmbit del Consell de la Policia, al qual correspon la negociació de les condicions de treball del cos de Mossos d’Esquadra, no s’ha proposat ni per part de l’Administració, ni per la part social, cap acord sobre el teletreball, ni abans, ni amb posterioritat a la pandèmia.

Amb aquesta justificació es dicta a la Instrucció que el personal que ocupa llocs de treball de l’escala de suport i llocs de treball de Tècnic de Suport no Policial (TSNP) del cos de Mossos d’Esquadra s’ha de reincorporar al treball presencial a partir del proper 1 de setembre de 2021.

Tot i això, es deixa l’opció d’acollir-se a una adaptació excepcional del lloc de treball. Les persones que per la seva condició de vulnerabilitat siguin especialment sensibles amb relació a l’exposició al coronavirus SARS-CoV-2 podran ser autoritzades excepcionalment a prestar servei en règim de teletreball.

Hem de recordar una qüestió cabdal que s’omet en aquesta Instrucció. Totes les persones que ocupen llocs de treball de Tècnic de Suport no Policial (TSNP) són persones amb discapacitat. Totes i cada una d’elles. I les persones amb discapacitat hem de recordar que tenen una sèrie de drets que són innegociables. 

Aquestes persones amb discapacitat ocupen “llocs de treball de suport tècnic per als qui no poden continuar fent tasques policials” (Capítol 5, Articles 19 a 25, del Decret 246/2008). No són llocs de segona activitat, es tracta de llocs de treball als quals poden accedir després d’haver-se declarat la incapacitat permanent total, i que l’activitat dels quals en cap cas no implica l’exercici de tasques policials, sinó tasques de caràcter administratiu. 

El que està fent aquesta Instrucció és directament impedir realitzar teletreball a aquestes persones amb discapacitat en concret. Només s’obre una opció a personal especialment sensible.

No podem admetre que passi per davant dels drets de les persones amb discapacitat el fet de pertànyer o no a un cos de funcionaris o què no hi hagi cap acord sobre el teletreball proposat al consell de la Policia. 

Per altra banda, l’error d’aquesta Instrucció és que el teletreball com a tal és una situació de prevenció de riscos per evitar acumulació de personal en els serveis i evitar tancar serveis si hi ha un contagi. Així, la salut i la prevenció no pot distingir entre cossos.

No entrarem en més anàlisi del seu contingut, ja que ho farem en el moment en què portem aquesta lamentable Instrucció on l’hàguim de portar. 

About AILMED (546 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

1 Comment on La Direcció General de la Policia dicta una Instrucció amb la qual impedeix realitzar teletreball a persones amb discapacitat

  1. Bon dia a tots/es, volía compartir la sensació que em dona tras llegir la Instrucció 5/2021, i no es altra que ja no es aparença sino un fet que Interior treballa amb odi.
    Donava la sensació com que no podien suportar que les persones que formem aquest servei públic tinguerem accidents, malalties o desgavells personals i a més amb la desesperació de que, per molts, es per sempre. Podem seguir treballant fent altres funcions i així ficar el nostre granet d’arena, a Interior o altre Departament. Ara ja es confirma, llegint aquesta Instrucció, que es un fet: Interior no admés que, tenint que treballar en altres ambients (administratius, tècnics,…) podem tindre altres condicions iguals als companys que fan la mateixa feina. Conclusió: Discapacitat+malaltia+discriminació activa+…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: