Assistim a la sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat (COPSA) de mossos d’esquadra
El passat 30 de setembre vam assistir a una sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat (COPSA) de mossos d’esquadra.
Qüestions que destaquem:
Dades
En síntesi, direm que en segona activitat hi ha 443 persones, 224 per edat i 219 per causes mèdiques. Hi ha 63 expedients en tràmit per passar a aquesta situació.
Amb relació a les 219 persones en segona activitat per causes mèdiques, són persones que passen a aquesta situació per disminució de les capacitats (discapacitat) i hem de tenir en compte que són persones amb discapacitat emparades per l’article 1 de la Convenció. Per altra banda, hem de dir també que entre aquestes 219 persones es “camuflen” com a segona activitat algunes possibles incapacitats permanents en detriment dels drets del treballador.
Hi ha 648 mossos d’esquadra, de totes les categories, amb més de 56 anys que no es troben en segona activitat.
Quant a tècnics de suport no policial (TSNP), hi ha 363 persones amb discapacitat que treballen en aquestes places. Tenim 333 tècnics de l’escala bàsica, 29 tècnics de l’escala intermèdia i 1 tècnic de l’escala superior.
De les darreres 80 places, que segons l’administració quedaven disponibles, sembla que s’hauria arribat al límit d’ocupació. Tenim 28 expedients en tràmit, 6 d’ells pendents de modificació de la RLT i 22 en tràmit de recerca del lloc de treball.
Considerem que igualment s’han de continuar assignant aquestes places fins que hi hagi un canvi normatiu, si és que n’hi ha.
Segons diu l’administració, es respecta l’ordre de sol·licitud per assignar les places. Contràriament, un sindicat denuncia que per ocupar aquestes places passen per davant les persones que les sol·liciten per motiu accidents laborals. Considerem que l’ordre ha de prevaler per davant de si és per motiu d’accident laboral o per malaltia, però ens consta que hi ha hagut casos en els quals no ha estat així.
TSNP fora del cos
Els TSNP estan dins de la RLT del cos, però és el comandament del lloc on està adscrit fora del cos qui li encarrega la feina. Aquest mateix comandament és qui hauria de fer la valoració de productivitat, l’administració assegura que s’està treballant en aquesta qüestió i que veurem com encaixa.
El marc normatiu és el propi del cos de mossos pel que fa a incompatibilitats i règim disciplinari. Quan a tema d’uniformitat i imatge corporativa estaria supeditat al lloc on s’estigui adscrit.
Catàleg segona activitat
El document vàlid és el que elabora la subdirecció, però poden haver-hi certes distorsions amb el que elabora la comissaria tècnica.
Sembla que hi ha problemes amb què la gent passa a segona activitat sense saber a què atenir-se quant a horari i funcions. Segons manifesten, això és una qüestió que depèn del comandament del lloc de destinació i dintre, per exemple, d’USC pot haver-hi llocs diferents segons el criteri del comandament.
La majoria es queden a l’especialitat on estaven. Una pregunta a fer seria: Si aquestes persones es queden en una especialitat, es queden cobrant el complement de l’especialitat?
Va haver-hi queixes sobre que abans de decidir sol·licitar el passi a segona activitat la gent hauria de tenir una informació tan acurada com sigui possible sobre horaris, funcions, etc. Tanmateix, és molt complicat que es tingui i, a més, com argumenta l’administració, no seria una informació inamovible i pot canviar en el temps. Per tant, no es pot assegurar que tota la vida laboral en endavant siguin les mateixes funcions, etc., ja que depèn de les necessitats, i això la gent ho ha de tenir molt en compte.
Per altra banda, sobre el catàleg de places de segona activitat, creiem que no es poden “sumar” les que són per edat i les que són per disminucions psicofísiques. Són qüestions totalment diferents i els llocs de treball d’uns i d’altres han d’adaptar-se a les capacitats de cadascú i a les patologies de les persones que tinguin una disminució.
Modificació del decret de segona activitat
L’administració està pendent de diversos informes. Tot ha de passar per l’assessoria jurídica, la comissió tècnica i per la comissió jurídica assessora. Tot es publicarà.
No volen donar dates de la modificació, calculen que es publicarà abans d’acabar l’any.
Tornem a deixar constància que mentre aquesta modificació no es publiqui i entri en vigor, si és que entra, s’ha de continuar aplicant el decret en vigor actual i s’han de continuar atenent totes les sol·licituds de places de TSNP per persones amb discapacitat i respectar el seu dret al treball.
Reunió monogràfica
Per finalitzar, es durà a terme una reunió monogràfica per parlar en concret sobre què són funcions operatives i no operatives.
Deixa un comentari