Última hora

Comissió permanent de segona activitat de 22 de desembre 

El passat 22 de desembre vam assistir a una sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat (COPSA) de mossos d’esquadra.

Qüestions que destaquem:

Dades

En síntesi, direm que en segona activitat hi ha 465 persones, 234 per edat i 231 per causes mèdiques. Hi ha 45 expedients en tràmit per passar a aquesta situació, 17 per edat i 28 per causa mèdica.

Amb relació a les 231 persones en segona activitat per causes mèdiques, tal com repetim sempre, són persones que passen a aquesta situació per disminució de les capacitats (discapacitat) i hem de tenir en compte que són persones amb discapacitat emparades per l’article 1 de la Convenció. Per altra banda, hem de dir també que entre aquestes 219 persones es “camuflen” com a segona activitat algunes possibles incapacitats permanents en detriment dels drets del treballador.

Hi ha 674 mossos d’esquadra, de totes les categories, amb més de 56 anys que no es troben en segona activitat.

Quant a tècnics de suport no policial (TSNP), hi ha 366 persones amb discapacitat que treballen en aquestes places. Tenim 335 tècnics de l’escala bàsica, 30 tècnics de l’escala intermèdia i 1 tècnic de l’escala superior.

De les darreres 80 places, que segons l’administració quedaven disponibles, sembla que s’hauria arribat al límit d’ocupació. Tenim 25 expedients en tràmit, 5 d’ells pendents de modificació de la RLT i 20 en tràmit de recerca del lloc de treball.

Segons l’administració, només queden 26 places de les 80 identificades que poden ser ocupades, 15 de les quals estan a Barcelona i 11 al Complex Central.

Considerem que igualment s’han de continuar assignant aquestes places fins que hi hagi un canvi normatiu, si és que n’hi ha.

Modificació del Decret de Segona activitat 

En relació amb la modificació del Decret de Segona activitat se’ns informa que encara està pendent del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora.

Funcions de segona activitat

En relació amb l’Ordre IRP/413/2009, de 10 de setembre, de determinació de les funcions de l’activitat policial que es poden dur a terme en els llocs de treball de segona activitat, l’administració ens comunica que hi ha un primer esborrany de nova ordre que s’ha fet amb la participació i aportacions de les Regions policials. Aquest esborrany es facilitarà quan estigui validat.

Nosaltres creiem que la qüestió és més fàcil del que s’està fent veure.

Tal com estableix la Llei 10/1994, d’11 de juliol, de la policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, el Cos de Mossos d’Esquadra, com a policia ordinària i integral, exerceix les funcions que l’ordenament jurídic atribueix a les forces i els cossos de seguretat, i, en concret les tenim especificades a l’article 12.

Aquesta mateixa llei estableix a l’article 61 que les funcions de segona activitat són serveis complementaris.

En síntesi, les funcions de segona activitat són serveis complementaris a les funcions especificades a l’article 12. 

Tan senzill com això.

Llocs de segona activitat

Es va parlar que la segona activitat no ha de suposar un canvi de lloc de treball o d’horari, sinó que la persona es pot quedar en el lloc que estava treballant amb un canvi de funcions. Si per motiu de la patologia de la persona no és possible, s’ha de demanar canvi de lloc de treball a través d’una comissió mèdica.  

Funcions dels tècnics de suport no policial

Quant a les funcions dels tècnics de suport no policial, va haver un sindicat que va denunciar que té seriosos dubtes respecte d’algunes de les tasques que realitzen alguns tècnics de suport no policial. En concret, sobre que no hi hagi cap dubte de què les tasques que duguin a terme aquestes persones amb discapacitat siguin efectivament “no policials”. 

També la nostra associació va denunciar que aquest personal amb discapacitat agafi, per exemple, denuncies penals a les comissaries, perquè són tasques “policials” que aquestes persones no haurien de fer.

Jubilació anticipada dels tècnics de suport no policial

L’administració té clar que les persones amb discapacitat que ocupen places de tècnic de suport no policial poden acollir-se a la jubilació anticipada, també les que estan ocupant places fora de la Direcció General de la Policia. 

About AILMED (587 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: