El Director General de la Policia assisteix a la COPSA demanant explicacions pel canvi de postura d’alguns sindicats en relació amb la modificació del Decret de Segona activitat
El passat 13 de febrer vam assistir a una sessió ordinària de la Comissió Permanent de Segona Activitat (COPSA) de mossos d’esquadra.
A aquesta sessió va assistir el Director General de la Policia, Sr. Pere Ferrer, que volia saber el perquè del canvi de postura per part d’alguns sindicats en relació amb la modificació del Decret de Segona activitat.
Tanmateix, el Director General de la Policia va deixar clar que encara que en aquesta COPSA els sindicats modifiquessin la seva postura en contra de la modificació del decret (com va passar al llarg de la sessió) prevalia la opinió dels sindicats que es va donar al Consell de la policia (dos sindicats van donar el seu vist i plau) i que la modificació del Decret de Segona activitat continuava endavant.
Davant la pregunta de quan es publicaria la modificació del decret, la resposta va ser que no ho sabien, que depenia del Govern. Així que estem a expenses del govern, veurem que passa dimarts que ve quan es reuneixi.
Us recordem que, després del Consell de la Policia de dilluns dia 6 de febrer, resulta que la modificació prevista del decret de segona activitat no va passar pel Govern, com hauria d’haver passat i, en canvi, se’ns va convocar a aquesta sessió de la Comissió de segona activitat (COPSA).
Així que els sindicats van anar exposant cadascú la seva postura, la majoria en contra de la modificació del decret, explicant els seus motius al Director General.
En síntesi, la majoria de sindicats denunciaven manca de negociació, de garanties i de transparència i demanaven obrir una nova negociació. També denunciaven les deficiències i mancances quant als llocs de treball de segona activitat i les seves funcions, la falta de formació dels comandaments i la infravaloració i el desprestigi a què estan sotmeses les persones que ocupen aquests llocs.
La nostra associació es va pronunciar una vegada més contra la modificació del decret, com des del primer dia. Vam expressar que per nosaltres és evident que el passi de persones amb discapacitat a la situació de segona activitat és facilitar que les seves prestacions siguin incompatibles, a partir d’una sentència del 2017. No podem donar suport a què es modifiqui una normativa amb la intenció de perjudicar de qualsevol manera a persones amb discapacitat.
En la nostra memòria tenim uns quants expedients d’incompatibilitat instats per la mútua després d’una sentència del 2017. Els advocats de la Generalitat al·legant als jutjats del social que els tècnics de suport no policial estan en segona activitat, per afavorir que la mútua pogués suspendre el pagament de les corresponents prestacions a aquestes persones amb discapacitat. Aquest és el tracte i la protecció que ens mereixem.
Això als jutjats del social, perquè resulta que aquests mateixos advocats de la Generalitat, per contra, havien defensat sempre a capa i espasa als jutjats contenciosos que aquestes persones no podien de cap de les maneres estar en segona activitat. Que era impossible.
L’administració diu que al decret no es parla de pensions de discapacitat, que no té competències. Però si anem al dictamen de la Comissió Jurídica Assessora sobre la modificació del decret de segona activitat, es parla, i molt, de la normativa de la Seguretat Social en relació amb la compatibilitat amb el treball de les prestacions de persones amb discapacitat. Analitza dita compatibilitat, fins i tot amb jurisprudència.
La modificació que es vol fer del decret de segona activitat és d’una absoluta falta de garanties i una clara desprotecció per les persones amb discapacitat del cos.
Hi ha persones amb patologies greus què és contraproduent que es tornin a portar uniforme i arma, hi ha molts casos què podrien i haurien d’estar treballant fora del cos. Però l’administració és reticent.
L’administració ha d’entendre que no podem acceptar que s’excloguin persones amb discapacitat de poder treballar. Les persones amb incapacitats permanents absolutes i grans invalideses no se les deixa treballar. No és cert que no puguin treballar. No és cert de cap de les maneres. Tenen tot el dret.
No es pot posar al preàmbul normativa internacional com la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i després no aplicar-la a tothom. Senzillament no hi ha cap ètica en això.
La Convenció de l’ONU parla de capacitat laboral. Si amb una incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa es té capacitat laboral, es té dret a treballar. Però l’administració no vol ni parlar-ne. No es vol recollir aquest extrem. És trist que ni tan sols es vulgui valorar la capacitat laboral d’aquestes persones i veure quin valor poden aportar. Com si fossin un zero a l’esquerra a la nostra societat.
Totes aquestes qüestions van formar part de la nostra intervenció en aquesta comissió.
A partir d’aquí, si s’aprova demanem tranquil·litat als afectats. L’administració va tornar a manifestar que els actuals tècnics de suport no policial que no optin per passar en el termini d’un any a segona activitat continuaran ocupant la seva plaça sense canvis. A mesura que aquestes persones es vagin jubilant, etc., les places de tècnic de suport no policial s’aniran extingint fins que desapareguin.
Continuarem treballant. Gràcies pel vostre suport.
Deixa un comentari