Última hora

L’Informe 2015 del Síndic de Greuges de Catalunya estudia la regulació de la segona activitat en el Cos de Mossos d’Esquadra

Els agents del CME afectats per una IPT haurien de poder desenvolupar funcions en llocs de segona activitat

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va lliurar el dijous 11 de febrer a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’Informe al Parlament corresponent a l’any 2015. El document i un resum de totes les resolucions emeses estan disponibles al web del Síndic www.sindic.cat.

L’Informe 2015 del Síndic de Greuges de Catalunya recull tota la activitat duta a terme per la institució i en destaca per a cada àrea les actuacions més rellevants. Una d’elles ha estat sobre la Regulació de la segona activitat en el Cos de Mossos d’Esquadra. Precisament sobre aquesta actuació  ja us vam informar sobre una resolució dictada en l’expedient obert amb motiu de l’actuació d’ofici que va iniciar el Síndic de Greuges sobre la reubicació dels agents del Cos de Mossos d’Esquadra afectats per discapacitat sobrevinguda.

Us oferim la part de l’informe que parla d’aquesta qüestió:

Informe al parlament 2015 (arrossegat) 1REGULACIÓ DE LA SEGONA ACTIVITAT EN EL COS DE MOSSOS D’ESQUADRA

Aquesta institució ha tingut accés als informes jurídics elaborats pel Comitè Espanyol d’Entitats de Representació de Persones amb Discapacitat (CERMI), organisme oficial de seguiment a Espanya de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, en què es qüestiona la regulació discriminatòria de la situació administrativa especial de segona activitat en el Cos de Mossos d’Esquadra (CME) que conté el Decret 246/2008, de 16 de desembre.

El Síndic de Greuges de Catalunya ha estudiat aquesta situació en el marc d’una actuació d’ofici, i ha comparat la diferent regulació de la segona activitat en el Cos de Bombers i en el CME, ambdós dependents del Departament d’Interior, arran de la qual ha conclòs el següent:

– El Departament d’Interior manté una regulació diferent de la segona activitat per al personal al servei del Cos de Bombers de la Generalitat i per al personal al servei del CME.

– En l’àmbit del CME es produeix una adscripció laboral diferent en funció de si la disminució de capacitats porta aparellada una declaració d’incapacitat permanent total (IPT) o no.

Els llocs de treball no policial s’adrecen a les persones que hagin estat declarades en situació d’IPT quan, en canvi, les funcions previstes en segona activitat i les funcions dels llocs de treball no policial no són tan diferents.

– S’exclou automàticament del passi a segona activitat els qui han estat declarats en situació d’incapacitat permanent total.

La declaració d’una IPT per l’Institut Nacional de la Seguretat Social comporta el reconeixement d’una discapacitat física o psíquica per a l’exercici de les tasques fonamentals de la professió que no ha d’impedir la possibilitat de desenvolupar funcions en llocs de segona activitat, per a les quals no s’exigeix una elemental capacitat per a l’ús i el maneig de l’armament i la resta de mitjans de defensa reglamentaris, ni per a la conducció de vehicles en condicions normals ni una elemental capacitat motriu.

Els agents del CME afectats per una IPT haurien de poder desenvolupar funcions en llocs de segona activitat

Per aquest motiu, el Síndic ha recomanat al Departament d’Interior:

 1. Que promogui una regulació homogènia de la segona activitat en el CME i el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb els principis que recullen la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat i la Directiva 2000/78/CE del Consell, de 27 de desembre de 2000, relativa a l’establiment d’un marc general per a la igualtat de tracte en el treball i l’ocupació.
 2. Que no exclogui automàticament del passi a una situació de segona activitat les discapacitats físiques o psíquiques que comportin el reconeixement d’una IPT al personal funcionari del CME, sempre que, després de la valoració de les capacitats de la persona, aquesta pugui desenvolupar funcions d’aquesta situació.
 3. Que promogui una regulació de la segona activitat que introdueixi la reducció de jornada per raó de discapacitat legalment reconeguda amb una reducció proporcional de retribucions i la possibilitat de sol·licitar una excedència per raó de discapacitat, sens perjudici que, voluntàriament, la persona interessada pugui demanar la jubilació per la declaració d’IPT, a l’empara de l’article 67.1 c) de l’Estatut bàsic de la funció pública.
About AILMED (590 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

1 Comment on L’Informe 2015 del Síndic de Greuges de Catalunya estudia la regulació de la segona activitat en el Cos de Mossos d’Esquadra

 1. i tant que vull deixar el meu comentari , discrepància i des sabut !!!
  Per que no consta la Policia Local de Catalunya, i de la resta de L ‘Estat Español ????
  la veritat i sincerament, dona fàstic la Política…. perquè només deixa constància de que els MMEE son els que demana la segona activitat….Que passa que la Policia Local som de Pedra dura…. Si us plau…. hi han companys de la Policia Local de Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú que no han arribat els 65 anys, per alguna cosa serà…
  Si us plau Sindicats , associacions, pregueu abans que es pugi aprovar aquesta llei, que la POLICIA LOCAL DE TOT CATALUNYA , ESPANYA…. sigui valorada com a qualsevol policia de Catalunya , D’ Espanya i del Món Mundial.
  O pot ser que
  quan demanen col·laboració ……la resposta serà …… la feu vosaltres que sou els Professionals,

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: