Última hora

Tota la veritat sobre la finalitat de la modificació de les places de persones amb discapacitat

Recentment, es va publicar l’EDICTE de 18 de juliol de 2022, pel qual se sotmet a informació pública el Projecte de decret de modificació del Decret 246/2008, de 16 de desembre, de regulació de la situació administrativa especial de segona activitat en el cos de Mossos d’Esquadra, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

El Projecte de decret, s’ha sotmès a informació pública durant el termini de 7 dies hàbils atenent a l’existència de raons d’urgència, a comptar a partir de l’endemà de la publicació d’aquest Edicte al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

No sembla casualitat fer aquestes coses de manera urgent i en ple estiu perquè passin desapercebudes, tinguin poca repercussió i la més mínima resposta possible. Una forma de procedir molt semblant a la que es va fer el 2008 amb el decret de segona activitat actual.

La nostra associació ha presentat les seves al·legacions i, per tal de poder dur-les a terme, hem vist obligatori refrescar la memòria i fer referències històriques per tal de poder explicar la realitat de les coses enfront de les paraules grandiloqüents i poc creïbles que utilitza l’administració per aquest projecte.

També perquè creiem que és important tenir coneixement de què ha passat durant tots aquests anys, perquè veieu d’on ve la nostra associació, per què ha lluitat i quins són els nostres valors. 

Hi ha qui conte històries sobre nosaltres tergiversades i amb molta mala fe. Abans de creure qualsevol cosa que us contin sobre nosaltres, perseguint interessos propis, contrasteu la informació, llegiu l’abundant informació que teniu en aquesta web. 

Sempre hem estat totalment transparents i queda demostrat a les actes de la COPSA que la nostra postura va ser que NO a la modificació del decret, per molts motius. Llegiu les al·legacions i els veureu.

En aquestes al·legacions hem volgut fer una síntesi dels fets més rellevants que ens han ocupat en 15 d’anys d’existència. Un recorregut històric que veiem necessari, perquè sense ell no s’entendria del tot aquesta modificació de les places de persones amb discapacitat, què es vol fer i quina és la seva veritable raó.     

Des del principi, el departament d’Interior ho va tenir molt fàcil. Es podria haver aplicat per analogia el decret de segona activitat de bombers, amb el qual les disminucions i les incapacitats permanents totals estaven en segona activitat. Però de cap de les maneres a mossos d’esquadra es volien integrar en segona activitat les incapacitats permanents totals:

Per resumir, l’administració sempre ha manifestat que els funcionaris amb una incapacitat permanent total no poden estar en segona activitat. A les al·legacions teniu alguns extractes de diversos documents en el nostre poder amb manifestacions de l’administració al respecte.

S’han generat infinitat de documents al llarg dels anys en els quals es posa de manifest clarament per part de l’administració, que amb una incapacitat permanent total no es pot estar en segona activitat de cap de les maneres, era impossible, ja que defensaven que les normatives impedeixen aquest fet. 

El punt d’inflexió perquè es parlés de fer un decret nou, o modificar l’actual, i permetre que les incapacitats permanents totals poguessin passar a segona activitat, va ser una sentència del Suprem del 2017 que diu que no és compatible estar en segona activitat i rebre una prestació per discapacitat de l’INSS. 

A partir de la citada sentència l’administració intenta la incompatibilitat de prestacions a persones amb discapacitat que treballaven com a tècnic de suport no policial amb l’argument de què estaven igualment en segona activitat i, com que no li va sortir bé la jugada, va començar a moure la seva posició per tal de modificar la normativa i eliminar aquestes places del decret, per deixar només les de segona activitat.

Es tracta, per tant, d’afavorir indirectament que s’obrin expedients d’incompatibilitat de les prestacions a persones amb discapacitat.

Aquest és l’origen de què l’administració comenci a llençar la idea que hi ha hagut un augment important de tècnics de suport no policial, i dóna una sèrie de dades amb les quals interpreta que el model de gestió d’integració de persones amb una incapacitat permanent total està esgotat i és insostenible. 

Aquestes persones amb discapacitat representen un 2% de la plantilla. L’estratègia era crear una alarma totalment irreal sobre el creixement de persones amb discapacitat amb l’objectiu de forçar modificacions a la normativa.

Mentrestant, es va crear un catàleg pels membres del cos que passen a segona activitat amb un total de, ni més ni menys, 3394 places.

Amb aquesta estratègia s’ha arribat al projecte decret de modificació del decret de segona activitat.

La nostra associació AILMED no va acceptar la seva tramitació. Vam deixar clar que no donàvem conformitat.

Una administració que realment vetllés per les persones amb discapacitat que té a càrrec seu mai faria un moviment que les pogués perjudicar de qualsevol manera. En aquest cas, sabent perfectament que les pot perjudicar, fan veure que no és el seu problema, s’excusen dient que no tenen competències sobre prestacions. Però està claríssim que el motiu principal que hi ha per modificar aquesta normativa és intentar afavorir indirectament que es tregui una prestació a unes persones amb discapacitat.

L’administració dirà que no, que aquest no és el motiu, i ho dirà la mateixa administració que amb el decret actual volia restar la prestació per discapacitat de les retribucions.

Al fil d’això, hem presentat al·legacions en relació amb l’articulat de la modificació del decret i sobre els informes que acompanyaven el projecte de modificació del decret. Concretament sobre l’informe jurídic preliminar, l’informe econòmic, la Memòria d’avaluació de l’impacte, la Memòria general i l’informe de Funció pública.

Us adjuntem tot seguit les al·legacions perquè les pugueu valorar. 

Ens agradaria veure quines al·legacions han fet els sindicats. Les faran públiques?

Gràcies pel vostre suport.

About AILMED (587 Articles)
L'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (AILMED), defensa la integració laboral amb igualtat i sense discriminació dels mossos/es d'esquadra que tinguin una discapacitat sobrevinguda perquè puguin realitzar altres funcions dintre del cos o en altres llocs de l'administració.

1 Comment on Tota la veritat sobre la finalitat de la modificació de les places de persones amb discapacitat

  1. laurabetromaro // 5 d'Agost de 2022 a les 11:18 // Respon

    I aixó per qué no surt als mitjans per fer-ho públic?? No ho sabía la situació que tenien les persones encarregades de vetllar per n’altros (com bombers i metges), quina vergonya de país volem fer? Tenim noms dels responsables d’aquest desgavell?

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: